is het waar dat de aarde steeds warmer wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik vind het anders goed koud. Ik denk meer dat de aarde over gaat naar meer extremen. Allemaal met doel om uiteindelijk meer in balans te komen.

De aarde zelf word niet warmer. Door de vele broeikassen, die de lucht in worden gegooit, door bijvoorbeeld auto`s, veranderd het klimaat wereldwijd. Wereldwijd heb je verschillende klimaten, en als die verstoort raken, dan merken we dat over de hele wereld. De temperatuur word in elk klimaat wat warmer. Daardoor onstaan overstromingen, meer regenval, en zelfs dat de ijskappen aan het smelten zijn. Dat komt dus niet door de aarde, deze word dus niet warmer, maar door de mensen zelf.

De opwarming van de aarde is eigenlijk een opwarming van de atmosfeer. En ja, die is echt gaande. Het is niet zo dat het overal daardoor warmer wordt; Sommige plekken worden onevenredig warmer. Andere worden wat kouder. Maar het gemiddelde stijgt. En de weerspatronen worden extremer. Dit komt weer omdat warmere lucht meer 'energie' bevat dan koude, en daardoor kunnen sterkere luchtdruk verschilen ontstaan, en kunnen op meer plekken orkanen ed vormen. (Denk aan glijbanen: Neem er 2 van 50m lang. Een met 10 meter van boven naar beneden en een met 20 meter. Bij welke ga je sneller? Die met de grootste verschillen)

Dat hangt er vanaf wat je als startpunt neemt. Sinds de laatste ijstijd wel. Als je begint in de warme periode rond 1200-1400 niet. Toen groeiden wijngaarden in gebieden waar ze nu nog biet kunnen groeien. Bewijs dat het toen warmer was dan nu.

In principe wordt de Aarde steeds warmer : maar het eerste stukje van het verhaal is niet duidelijk op korte termijn. We zitten nog steeds in een glaciaal tijdperk , dat zijn laatste hoogtepunt kende ongeveer 11.650 jaar geleden tijdens de laatste ijstijd. We evolueren stilletjes aan naar een warmer klimaat ...maar dat gaat gepaard met 'stadialen'-periodes dat het iets kouder is en 'interstadialen' een iets warmere periode , zoals nu. Een Glaciaal tijdperk duurt minstens 10.000 jaren , meestal langer. De reden is drieledig : Ik wil ze U noemen (maar ga er niet verder op in: 1.Precessie Aardas 2.Obliquiteit Aardas 3.Veranderingen in de excentriciteit van de Aardas (voor die drie redenen wil ik U verwijzen naar linken hieronder. Een tweede stukje : het te grote 'broeikaseffect' , door gebrek aan zuurstof en teveel aan koolstofverbindingen: veroorzaakt door broeikasgassen (methaan , CO ,CO²,verminderde fotosynthese door houtkap in de Tropen enz. die opwarming is de laatste tijd heel erg zichtbaar en de poolkappen smelten in heel vlug tempo af. Eilanden zijn aan het verdwijnen in de Zee , Stormen ,orkanen worden heviger , botsingen tussen koude en warme luchtlagen worden scherper . Bovendien is dit proces niet omkeerbaar ! ,we kunnen het wel tegenhouden. Ons koude Winter is een rechtstreeks gevolg van de opwarming ...omdat door gesmolten zoet water onze 'warme' golfstroom die ons in de Winter relatief warm houdt , ons niet meer bereikt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Milankovi%C4%...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Obliquiteit
http://nl.wikipedia.org/wiki/Precessie
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buit...
http://www.youtube.com/watch?v=jYbI51wmRmk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100