Alleen op de onderste foto van deze link http://www.tandrad.nl/plaatjes/slides/inrijspoor.html is goed te zien hoe het werkt: namelijk enigszins met grof geweld (dat echter slim benut wordt).
Het tandwiel komt eerst op lage tandjes in een gedeelte van de tandheugel (tandstaaf) dat verticaal ingedrukt kan worden maar in lengterichting verankerd ligt. Daar gaat de as dus inderdaad soms precies óp de tanden van de tandstaaf lopen. En dat was de kern van de vraag: dus hoe wordt dat tand-op-tand-lopen hier opgelost?
Doordat het begin van de tandstaaf verend is uitgevoerd, zal deze in geval van tand-op-tand-lopen wat naar beneden gedrukt kunnen worden. Daardoor rolt de betreffende aangedreven as tijdelijk zowel over de gewone wielen, als over de toppen van de tanden van het tandwiel.
Dit betekent dat dat “middenste” wiel van de as tijdelijk rolt over een grotere omtrek dan de gewone “zijwielen”.
Door dat rollen over een grotere omtrek zal het middenste wiel een grotere afgelegde weg proberen te rollen dan de zijwielen. Net als bij een op zijn kant liggend plastic automaatbekertje dat altijd in een bocht wegrolt. Dat betekent dat de tandwieltanden bij het op de tandstaaf komen een beetje verder naar voren proberen te reizen ten opzichte van de tanden van de tandstaaf, en na een aantal tanden zal het tandwiel dus vanzelf gesynchroniseerd zijn met de tanden van de tandstaaf, anders gezegd: de tanden zullen uiteindelijk gaan terechtkomen boven de uitsparingen tussen de tanden van de tandstaaf, waardoor die aanvankelijk verend ingedrukte tandstaaf terug omhoog veert en de tanden in de gewenste aangrijping gekomen zijn, zonder dat de gewone wielen hiervoor hoeven te slippen op het oppervlak van de rails.
http://www.tandrad.nl/Downloads/BVZ1.wmv
De extra aangebrachte hoge contrarails lijken daarbij bedoeld te zijn voor het geval dat het inveren van de tandstaaf bijvoorbeeld door ijsvorming onder die tandstaaf (zoals bij de modelbaan op de bovenste foto) of door daar ongelukkig terechtgekomen ballaststeenslag niet volledig lukt: in dat geval lijkt het denkbaar dat de as op het middenwiel en één zijwiel gaat rollen, hetgeen voor het meest ontlaste zijwiel aanleiding zou kunnen zijn om op de flens (spoorkrans) te gaan lopen met eventueel ontsporing als gevolg. De hoge contrarails verhinderen het zijdelings verschuiven van de as, net zoals gewone contrarails dat doen naast het puntstuk van een wissel.