Wat maakt een wasmachine energiezuinig ?

Ik vertrouw de energielabels niet voor de was op 60 graden.
Als je uitrekent wat het minimaal kost aan stroom om 20 liter water met 40 graden te verwarmen. Dus van 20 naar 60 graden. Volgens mij is dat om en nabij 1 kwh. Zuiniger dan dat kan een wasmachine nooit zijn.
Volgens mijn boekje kost het o.68kwh voor 7 kilo wasgoed. Mijn metingen komen echter uit op 1.8kwh.
Ze zouden een beetje winst kunnen halen door de kuip te isoleren en de motor zuinig te maken. Maar het duurste is en blijft het water verwarmen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Klopt, het duurste deel van een wasprogramma is het verwarmen van het water. Dat is dan ook precies waar de wasmachinefabrikanten op bezuinigen. Vroeger draaide je een was op (bijvoorbeeld) 60° met als doel bepaalde vlekken weg te krijgen. Op lagere temperatuur gingen die vlekken er nauwelijks uit. Maar water tot 60° verwarmen is duur. Daarom verwarmen veel wasmachines het water niet tot 60°, maar slechts tot 55°, of soms zelfs maar tot 50°. Er staat dan nog wel 60° bij de programmaknop, maar die temperatuur zegt niets meer. Het betekent alleen nog maar "warmer wassen dan anders, met als doel ook de wat ernstiger vlekken eruit te krijgen". Maar ja, op 55° (of op 50°, bij een erg "zuinige" wasmachine) gaan die vlekken er niet zo goed uit als bij 60°, ondanks de verbeterde wasmiddelen. Om de was toch schoon te krijgen, zit er maar één ding op: langer wassen. Dat kost dan wel meer stroom voor de motor, maar dat extra stroomverbruik valt in het niet bij de besparing die je bereikt door het water niet meer tot 60° te verwarmen. Dus heel veel stroom besparen voor de verwarming, en een klein beetje extra stroom besteden aan het langer laten draaien van de trommelmotor. Netto een flinke besparing. Dit is de oorzaak van het feit dat moderne wasmachines zo enorm veel meer tijd nodig hebben voor een was dan ouderwetse wasmachines. Vroeger was de wasmachine met een uur, maximaal anderhalf uur, klaar. Nu heeft hij er minimaal twee uur voor nodig, en bij sommige programma's zelfs drie uur. Het spaart energie, maar het kost wel tijd.   Toegevoegd na 5 minuten:   Ik heb een bron toegevoegd (zie hieronder). Lees onder het kopje "Warum dauern Sparprogramme lange?" en onder het kopje "Wäscht das 60-Grad-Programm tatsächlich mit 60 Grad?" Vrije (en verkorte) vertaling: "Het verwarmen kost de meeste stroom. Voor het resultaat zijn wasmiddel, trommelbewegingen, temperatuur en wasduur van belang. Wordt op het ene bespaard, dan moet het andere wat meer worden." "De vermelde temperatuur klopte bij vrijwel geen enkele wasmachine. Meestal lag de temperatuur tussen de 40° en de 55° [bij een ingestelde temperatuur van 60°]. Desondanks werd de was schoon."  

Bronnen:
http://www.test.de/Waesche-waschen-Antwort...

Door minder water te gebruiken wordt een wasmachine energiezuiniger.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100