van waar komt de +7°C als grens voor winterbanden?

De grafiek hardheid/wrijvingscoëfficiënt in functie van de temperatuur zal hier waarschijnlijk het antwoord op geven?? Maar die heb ik niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Die grafiek heb ik ook niet, maar het is inderdaad zo dat als je de goede en slechte eigenschappen (rolweerstand, etc.) van zomer- en winterbanden naast elkaar zet, bij de gemiddelde band het omslagpunt bij ongeveer 7 graden ligt. Dat kan trouwens per merk en per uitvoering nog best eens een graadje schelen.

Een winterband heeft een andere rubbersamenstelling dan een zomerband. De samenstelling is aangepast aan de weersomstandigheden. Wanneer de temperatuur daalt, wordt rubber namelijk harder. De aangepaste rubbersamenstelling van een winterband blijft flexibel tijdens winterse omstandigheden. Als je een winterband blijft gebruiken bij hogere temperatuur, verliest de band zijn compactheid en slijt hij ook veel sneller. Dit alles zal te maken hebben met het percentage weekmaker( een glijmiddel, grote moleculen tussen de rubbermoleculen) in het rubbermengsel. Door de weekmaker kunnen de rubberpolymeermoleculen min of meer langs elkaar glijden. Omdat in de winter minder beweging in de moleculen zit, is er meer weekmaker nodig. Winter meer weekmaker, zomer minder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100