Wat is het verschillen tussen een expantievat en membraanvat?

Goedemiddag,
Voor een stageopdracht ben ik op zoek naar een tank die het water opvangt wanneer de aangekoppelde waterslag leeg gedrukt word (door een zwaar gewicht)
Nu ben ik aan het zoeken naar een membraanvat / expansievat die 30 liter kan opvangen. In ieder geval komt op de rechterkant van de foto het gewicht op.
Ik kan helaas geen gedetaileerde uitleg geven.

Wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee of is het gewoon hetzelfde?

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een expansievat is een buffer om vloeistof te absorberen als in een gesloten systeem de druk toeneemt. Meestal heb je het dan over het verhitten van water in een verwarmingsinstallatie. Dit is noodzakelijk omdat water bij verwarming weliswaar slechts weinig uitzet, maar praktisch niet samendrukbaar is, zodat het leidingsysteem zou barsten als in het expansievat het volume niet wat kan worden opgerekt. Een membraanvat is een vat dat in tweeën is gedeeld door een membraan, waarbij de ene helft met stikstof onder druk wordt gezet, terwijl de andere helft wordt aangesloten op een leiding waarvan de oplopende druk moet worden opgevangen. Alle gangbare expansievaten in CV-installaties zijn uitgevoerd als membraanvat. Voor deze categorie is expansievat en membraanvat dus gewoon hetzelfde.

Bronnen:
http://cbs.grundfos.com/GNL_Netherlands/le...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Expansievat

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100