waarom gebruiken we de maat inch bij tv en computerschermen?

we gebruiken toch in nederland het metrieke stelsel

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De beeldschermdiagonaal is de standaard meeteenheid voor televisies en computermonitoren, maar ook voor displays van mobiele telefoons of smartphones. Dit hebben ze gekozen omdat het gewoon lekkere korte getallen zijn en we dat daarom hebben overgenomen. De inchmaten zijn nu zo gewoon dat mensen er best mee kunnen omgaan maar in Nederland zie je wel vaak de cm maat erbij. Als het is omdat Engels de voertaal is zouden er veel en veel meer Engelse maten gangbaar zijn in het taalgebruik en zouden we ook in Fahrenheit onze temperatuur aflezen.

Het overgrote deel van de wereld gebruikt Engels als voertaal op technisch vlak en daardoor gebruikt men ook de Angelsaksische maataanduiding, zijnde inch, voet, yard, enz.

Omdat de lengte in inch vaak verwerkt zit in productnamen van die voornamelijk door Amerika gepopulariseerde en voor de Amerikaans markt geproduceerde producten. Er worden dus monitoren met productnamen als 19FP410 gemaakt, waarin de 19 staat voor 19". Het Europese kantoor zou dan de moeite kunnen nemen om dat om te rekenen en de productnaam te kunnen veranderen naar 48Fp410* of (veel makkelijker) de cm maat aan kunnen geven op een verkoopfolder/internetsite. Voor het laatste is dus gekozen. Vroeger was het bij tv's trouwens wel normaal om deze in cm's te verkopen, maar bij monitoren was het gebruik van inch al snel de gewoonte bij nerds/verkopers/recensenten. Toen tv's ook LCD panelen werden is dat ook omgegaan om het eerder over inch dan over cm te hebben. (Dit kan verkeerd in mijn geheugen zitten aangezien ik vrij jong was toen we van CRT>plat scherm gingen. *Niet 48,26FP410 aangezien inchmaten ook gewoon afgerond zijn, grote kans dat jouw 42" tv eigenlijk 41,5" is. Hetzelfde zie je o.a. met hardeschijfmaten, snowboardschoenmaten, wieldopmaten, de quarterpounder, de kwart mijl(straat race afstand) en nog wel meer begrippen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100