Tandwiel heeft maar grip in één draairichting op de naaf. Hoe kan dat?

Daarstraks mijn grasmachine gerepareerd. Een tandwiel was losgekomen van zijn naaf. Maar daarbij merkte ik iets heel raars op: alhoewel de naaf volledig effen en glad was en het tandwiel er perfect op past, heeft het tandwiel maar grip in één draairichting. Hoe kan dit!? Wat voor materiaal of constructie gebruikt men hiervoor? Het is ook geen defect, want is wel degelijk een noodzaak voor de goede werking dat het maar in één richting grip heeft.

Toegevoegd na 1 uur:
Omdat de uitleg misschien wat moeilijk te volgen is: bekijk bijgevoegde figuur. Beeld je de naaf in als een gladde cilinder die je perfect in het gat van het tandwiel schuift. In de ene draairichting glijdt het tandwiel wrijvingsloos over de naaf, in de andere draaiachting is er grip en draaien tandwiel en naaf samen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat je je vergist met die perfect gladde naaf. waarschijnlijk zitten er aan de binnenkant van het tand wiel metalen plaatjes die werken als een soort weerhaakjes. De ene kant op grijpen ze vast op de as, de andere kant op hebben ze grip. dit wordt ook we gedaan met een metalen strip/band aan de binnenkant van het tandwiel. De ene kant op wordt de strip als het ware opgewonden en komt er ruimte tussen de strip en de as. De andere kant op wordt de strip opgeduwd en neemt de ruimte tussen de strip en as af en heeft het tandwiel grip op de as.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100