Hoe kan het dat als je een plaats heb waar allemaal windmolens bij elkaar staan, dat de ene windmolen harder gaat als de ander ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In elke moderne windmolen zit een dynamo die sneller draait als de wieken ook sneller draaien. De wisselstroom uit die generator heeft een variërende frequentie en wordt gelijkgericht tot gelijkstroom en spanning Daar wordt dan weer wisselstroom en spanning van gemaakt, met natuurlijk precies de frequentie van het net, de 50 Hz Onderlinge verschillen ontstaan door 2 oorzaken, zoals hierboven ook al uitgelegd Soms staat de ene windmolen in de luwte van de andere. En ze reageren allemaal opwindvlagen, al zijn die veel minder opvallend in het toerental. Dergelijke vlagen duren ook maar kort, bijv 20 sec, maar dat is nu juist een van de tijdelijke en variërende eigenschappen van de wind, de vlagerigheid. Stel, er waait een vlaag van 20 sec door een windmolen. Die windmolen heeft dan 10 sec nodig om naar de hogere snelheid te komen die bij de windsterkte van de vlaag hoort. Als de windmolen dan op snelheid begint te komen, is de vlaag al weer voorbij. De windmolen draait dan nog wel snel, maar laat het toerental weer zakken, als de generator de energie uit de rotor haalt, tot snelheid van de rotor en de windsnelheid weer bij elkaar passen. Natuurlijk loopt de rotorsnelheid vaak achter bij de snelheid in de vlaag. Als je onder een windmolen staat, kun je dit wel horen. Een sneller draaiende windmolen suist luider. Zoek hiervoor een windmolen uit waar geen bomen vlak bij staan, die verdoezelen het geluid van de windmolen.

Dat komt omdat het nooit precies gelijkmatig waait. De wind is geen ventilator of stofzuiger met een constante luchtstroom. Natuurlijk is het niet zo, dat er ergens windkracht 3 is en 40 meter verderop windkracht 7, maar wel b.v. 3,1 en 3,2. De weersvoorspelling (of -meting) geeft alleen maar een gemiddelde. Je kunt dat goed zien als je even 2 bomen in de gaten houdt, die vlak bij elkaar staan. Het ene moment buigen de takken van de ene boom wat verder door, en even later vangt de andere boom weer net wat meer wind. Een dag als vandaag is daar prima voor, want als je oplet, zie je dat het soms zelfs een halve minuut nauwelijks waait. Bovendien is het zo, dat als er een stel windmolens in een rij staan, en de wind waait precies in de richting van windmolen 1, windmolen 2 al weer net iets minder wind vangt. Want in dat geval heeft windmolen 1 de kracht van de wind al wat afgezwakt. Maar omdat de windrichting ook niet constant is, kan het ook zo zijn, dat windmolen 1 net dat ene zuchtje wind mist, en wordt opgevangen door windmolen 2. De draaisnelheid van een groep windmolens zal dus nooit gelijk zijn, en als dat wel het geval is, dan is dat een uniek verschijnsel ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100