Mag je een oplaadbare batterij onbeperkt herladen of zit er een zekere houdbaarheidstermijn op?

Ik gebruik voor een aantal kleine apparaten al een poosje dezelfde herlaadbare batterijen. Ik vraag me alleen af of er een moment komt dat ik deze dien te vervangen voor verse (oplaadbare) batterijen. Ze doen het overigens nog steeds prima.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Oplaadbare batterijen hebben een beperkte levensduur. Op een gegeven moment zijn ze steeds sneller leeg. Ze kunnen ook spontaan ontladen (afhankelijk van het type). Je mag ze dus wel steeds opnieuw opladen, maar op een gegeven moment werken ze niet goed meer. Ik zet zelf meestal een datum op de batterijen zodat ik ze per paar kan opladen en steeds dezelde in een apparaat stop. De datum geeft dan op een gegeven moment ook wel een indicatie wanneer de batterij vervangen moet worden. Toegevoegd na 7 minuten: Een NiMH-batterij kan je het beste niet helemaal ontladen. Dit type zit bijvoorbeeld ook in electrische tandenborstels en accu's van een laptop.Die kan je dus eigenlijk wel continue opladen. Een NiCd-accu kan gebruikt worden in zwaardere apparaten, maar het nadeel is het geheugeneffect waardoor geadviseerd werd dit type accu wel volledig te ontladen. Dit type gaat wel langer mee dan een NiMh batterij. Beide typen hebben last van zelfontlading. Een Lithium-ion accu is een type dat ook in telefoons en laptops wordt gebruikt. Het nadeel is de mogelijkheid tot zelfontbranding en het teruglopen in capaciteit in de jaren door chemisch verval. Hierbij maakt het minder uit of je de accu wel of niet gebruikt. Een laptopaccu van dit type gaat maar enkele jaren mee. Kortom, de strategie van opladen hangt af van het gebruikte type oplaadbare batterij (accu). Je zult de batterijen niet onbeperkt kunnen herladen en de houdbaarheidstermijn is ook afhankelijk van het type en gebruik.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oplaadbare_batterij

De houdbaarheid van de batterij wordt aangetast. Hij moet dus steeds sneller herladen worden. Er zit dus een bepaalde levensduur aan, maar hoelang is niet direct te zeggen. Het zelfde geld voor accu's (dit is misschien een voorbeeld dat je herkend), da accu van mijn laptop gaat 5 uur mee. Na 1 jaar gaat deze misschien nog maar 4 uur mee, er volgt dus een afschrijving.

Er wordt gezegd dat ze 1000x op te laden zijn. Dat is heel vaak

Een litium batterij kan je onbeperkt opladen, andere batterijen trouwens ook, het enige nadeel is als je ze vaker oplaad dat ze dan drastisch sneller leeg gaan dus is het dan raadzaam om ze te vervangen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100