Krachtige vrouwen in de geschiedenis en heden?

Welke vrouwen zijn invloedrijk of machtig (geweest) en wat hebben ze bereikt?

Ik doel met name op vrouwen die vanuit hun vrouwelijke kracht iets positiefs hebben bijgedragen aan de wereld of hun omgeving. Geen vrouwen die mannen nadoen!! Bijvoorbeeld Oprah Winfrey.

Ik zou graag voorbeelden hierover willen hebben, eventueel met foto's of bijzondere plaatjes.


P.S. Geen missverkiezingen of modellen!!!

Toegevoegd na 13 minuten:
Waar het mij om gaat is, dat het vrouwen zijn, die vanuit het 'niets' iets bijzonders hebben bereikt. Met name door hun vrouwelijkheid. Ze hebben het dus anders gedaan dan mannen, waardoor ze succesvol zijn geweest.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588/1589) was een scheepsbouwer en houthandelaar die vooral bekend is geworden door haar felle verzet bij de verdediging van Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Een echte Kenau....!

Moeder Theresa. Toegevoegd na 37 minuten: de laatste voor vandaag: Emma Goldman.

Jeanne d'arc Toegevoegd na 1 minuut: Cleopatra Toegevoegd na 2 minuten: Aletta Jacobs

Aletta Jacobs De allereerste vrouw die succesvol een studie aan de universiteit afronde. En de vrouw die streed voor vrouwenkiesrecht.

Aletta Jacobs(geb 1854), de eerste vrouw op de universiteit in Nederland en de eerste vrouwelijke arts en feministe

Mijn top 3 ! Mijn moeder, Cleopatra, Jeanne D'arc. Overigens kijk eens in deze link :

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/belangrijks...

Aletta Jacobs! " In 1870 was ze de eerste Nederlandse vrouw die als toehoorster werd toegelaten aan een hbs " [bron: Wikipedia]

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aletta_Jacobs

wijlen prinses diana Toegevoegd na 5 minuten: Inzet voor goede doelen Aan het eind van de jaren tachtig kreeg ze steeds meer bekendheid door haar steun voor goede doelen. Ze heeft veel betekend in campagnes tegen het gebruik van landmijnen en in het verminderen van het stigma rondom Aids. In 1995 ontving ze de Humanitarian of the Year award.

Bronnen:
www.wikipedia.nl/prinses diana

Marie Curie (1867-1934 ) die ondanks veel tegenslagen studeerde en Natuur-en Scheikundige werd. Ze heeft 2 Nobelprijzen ontvangen. Deze digibeet kan geen plaatjes plaatsen.

De suffragettes en blauwkousen uit het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw,hebben veel voor het ontwikkelen van vrouwenrechten betekend! Weet helaas even geen namen,maar ik zou ze kunnen googlen en dan namen vinden als Alice Paul en Lucy Burns,maar dat zal weinig mensen iets zeggen.

Loenie

Angela Merkel Ze is de eerste vrouwelijke Bondskanselier van Duitsland en daarmee een van de machtigste vrouwen van de wereld.

Mata Hari; Virginia Woolf; Toni Morrison; Doris Lessing; Agatha Christie; Cleopatra; Eva Peron; Amelia Earhart; Hildegard von Bingen; Rosa von Luxemburg; Nefertiti; Golda Meir; Frida Kahlo; Queen Elizabeth 1&2; Queen Victoria; Sappho; Pocahontas; Joke Smit... Enzovoorts...

In de kunst: Frida Kahlo, foto 1 In zaken: Annermarie van Gaal, foto 2

Judith bv. Hannie Schaft. ERica Jong Anja Meulenbelt, schrijfster van grote betekenis geweest voor de emancipatie van vrouwen in Nederland. Margaret Thatcher. Elizabeth II Catharina de Grote

Bronnen:
http://www.statenvertaling.net/bijbel/judith.html

Madonna. Met niets begonnen en op eigen kracht uitgegroeid tot een wereldster.

Ik heb ooit het boek Sonny Boy gelezen van Annejet van der Zijl en ik vind de moeder van Sonny boy, Rika van der Lans een krachtige vrouw. Zij had een relatie met de Surinaamse jongen Waldemar Nods, na een ongelukkig huwelijk. Let wel dat het een totaal andere tijd was, begin 20e eeuw. Ik vind het zo dapper dat zij bepaalde beslissingen heeft durven nemen die totaal niet in haar tijd pastten. Verder heeft zij veel onderduikers geholpen in de oorlog. Ik was erg onder de indruk van het verhaal, wat Annejet van der Zijl over haar geschreven heeft. Toegevoegd na 12 minuten: Nou dat draait weer lang rond. Mijn afbeelding bedoel ik.

Het meest in aanmerking komt Belle van Zuylen, denk ik.

Een toevoeging aan voorgaande antwoorden, uit het heden; Sonja Barends: heeft veel taboes verbroken op tv Clairy Polak: maakt politieke interviews menselijk Frederique Huydts: hoe zij in het leven stond tijdens haar ziekte en de kracht van haar werk, dit is meer persoonlijk voor mij.

Martha Christina Tiuahahu. Ten tijde van de nederlandse bezetting van Indonesië (V.O.C.- tijd), leidde zij, als 17-jarig meisje, een opstand tegen de nederlandse bezetters. Ze heeft 2 standbeelden gekregen: op het eiland Nusa Laut en op Ambon. Ik denk niet dat ze vanuit haar vrouwelijkheid heeft gevochten maar eerder vanuit overtuiging en vechtlust als reactie op onrechtvaardigheid.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nusa_Laut

Anne Frank... ...was een uit Duitsland afkomstig Joods meisje dat bekend is geworden door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze was ondergedoken in Amsterdam. In 1963 richtten Otto Frank en zijn tweede vrouw Elfriede Geiringer-Markovits het Anne Frank Fonds op gevestigd te Bazel in Zwitserland. Het fonds ondersteunt wereldwijd projecten om onder meer jongeren voor te lichten over racisme. En als tweede, vanzelfsprekend, MIJN MOEDER, die heeft vanuit het niets iets bereikt. Namelijk dat ze een prachtige zoon op de wereld heeft gezet ;).

Ha, die Loenie; Eentje van vroeger; Kenau Simonsdochter Hasselaer, een vrouw die in een mannentijd de wapens onam. Eentje van vandaag; Hillary Clinton, een vrouw die ondanks haar rol als 'vrouw van' haar eigen plek wist te veroveren.

Kolonel Bosshardt Nina Brink Toegevoegd na 1 minuut: Niet te onderschatten: Achter het succes van veel succesvolle mannen, schuilt vaak een vrouw!

Ik heb vroeger in Hoofddorp gewoond. In de wijk Pax. Aan de paxlaan zijn allemaal straten vernoemd naar vrouwen die wat voor de mensheid of, in veel gevallen maar niet allemaal, voor het feminisme hebben betekent: Jane Addams, Berta von (of van) Sodner, enz. Kijk even op google maps.

Olympe de Gouges. Zij werd onthoofd , 2 weken na Marie Antoinette in 1793. Na haar dood wordt Olympe de Gouges omschreven door vrouwenhatende historici als; een hysterica die de deugden van haar sekse vergeten was. Haar grootste 'fout' is volgens hen; dat ze gevochten heeft voor diverse belangrijke aangelegenheden zoals de bevrijding van de slaven, de bouw van kraamklinieken, het stemrecht voor de vrouwen, de wettelijke scheiding, de rechten van wezen en alleenstaande moeders en nog zovele andere sociale ongerechtigheden terwijl ze 'maar een vrouw'is. Veel van haar vernieuwingen zullen in de twintigste eeuw verwezenlijkt worden, maar zij heeft het toen aangedurfd in die tijd al voor de vrouw op te komen. Zij was een vurig activiste tijdens de Franse revolutie. Ik weet niet hoe ik een plaatje moet uploaden, dus helaas, je zult dus bij mijn bron moeten klikken.

Bronnen:
http://www.rosadoc.be/joomla/index.php/por...

inna en katty perry Toegevoegd na 1 dag: michael jackson is nog wel de coolste vrouw ooit je kan niet zeggen dat het aan de stem ligt

Alida Margaretha Bosshardt ( ofwel:) Majoor Bosshardt zij was een Nederlands officier van het Leger des Heils. Voor velen was zij het gezicht van dit kerkgenootschap.

Sojourner Truth - Streed voor èn het vrouwenkiesrecht èn voor de rechten van vrijgelaten slaven. Daarnaast probeerde ze ook politiek actief te zijn, was voor hervormingen in de politiek en tegen de doodstraf. 'T moet een pracht mens zijn geweest.

Neelie Kroes vind ik ook een Krachtig persoon!

Neelie Smit Kroes heeft haar stempel op Europa gedrukt en microft klein gekregen, noem ik krachtig.

ik vind het een prachtige vraag en heel veel mooie antwoorden, ik kan Marilyn French nog toevoegen, met het boek "Ruimte voor vrouwen"heeft ze zo'n 30 jaar geleden bij veel vrouwen de ogen geopend.

Esther, zij bewees dat gelijkwaardigheid tussen man en vrouw vooral in verschillend zijn zit. en dat vrouw en man dus ook niet gelijk zijn, maar elkaar even hard nodig hebben en daarin dus gelijkwaardig. http://nl.wikipedia.org/wiki/Esther_(boek)

Maria, de moeder van Jezus. (geen levensechte afbeelding aanwezig op internet). Florence Nightingale. Wordt beschouwd als de grondlegster van de moderne geneeskunde.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Florence_Nightingale

Ik vind Ayaan Hirsi Ali persoonlijk héél sterk en krachtig! Geweldige vrouw dit niet bang is om dingen te zeggen die door veel mensen niet gewaardeerd worden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ayaan_Hirsi_Ali

Maria Theresia Katherina de Grote Hatshepsut

Geen Oprah Winfrey?? Als er toch een krachtige vrouw is die bepalend is geweest voor de positie van de vrouw (in dit geval in de de VS) dan is zij er toch wel 1 die wel genoemd mag worden! Even los van of je ervan houdt, het is een zeer bijzondere en sterke vrouw die voor heel veel vrouwen over de hele wereld erg veel betekent.

Rosa Parks. Weigerde in 1955, als zwarte vrouw, haar plaats in de bus af te staan aan een blanke. Ze werd gearresteerd. Dit heeft uiteindelijk grote gevolgen gehad voor de rechten van de african americans in de VS.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rosa_Parks

Yvonne van Gennip 3 keer goud

Eva (voor de mensen die in de bijbel geloven) Operah (in de zin van letelijke macht)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100