Waarom leven hogeropgeleiden langer dan laagopgeleiden?

Je leest en hoort in de media vaak dat hogeropgeleiden langer leven dan laagopgeleiden. Hoe is dat te verklaren?
En hoe zit het met doorsnee opgeleiden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat hoogopgeleiden gezonder zijn dan laagopgeleiden. Punt uit. Dat is het antwoord, niet een antwoord waar je wat aan hebt, immers het verlegt de vraag naar: "Waarom zijn lageropgeleiden ongezonder?" Daarvoor zijn een aantal theorieën. -Hogere opleiding>betere baan>meer geld voor goede zorg (gebleken onjuist! zeker in landen waar je een goed zorgsysteem hebt) -Ze zijn minder slim en nemen dus minder kennis van wat gezonde leefgewoontes zijn. -Een lage sociale status geeft stress, ongelukkig gevoel Maar de mooiste vind ik zelf het tekort aan zelfdiscipline, welke een dubbelverklaring kan zijn voor zowel het niet afronden van een opleiding als het niet houden aan regeltjes voor wat gezond is (niet te veel drinken/roken, ongezond eten). http://www.nu.nl/gezondheid/2249006/laagopgeleiden-stoppen-moeilijker-met-roken.html http://www.regionaalkompas.nl/hart-voor-brabant/thema-s/bevolking/segv/verschillen-in-gezondheid-tussen-laagopgeleiden-en-hoogopgeleiden/ Laagopgeleiden hebben een ongezondere leefstijl Laagopgeleiden gedragen zich over het algemeen ongezonder dan hoogopgeleiden (zie tabel 1). Onder laagopgeleiden komen de ongunstige leefstijlfactoren ‘excessief alcoholgebruik’, ‘niet sporten’, ‘overgewicht’ en ‘(zwaar) roken’ vaker voor dan onder hoogopgeleiden (zie tabel). Laagopgeleiden zijn bovendien minder succesvol in het stoppen met roken dan hoogopgeleiden. Opvallend is dat onder laagopgeleiden zowel meer mensen zijn die te veel drinken als meer mensen die helemaal niet drinken. Juist de meest gezonde categorie ‘matig alcoholgebruik’ komt bij hen het minst vaak voor (Dotinga & Picavet, 2006). Toegevoegd na 2 minuten: https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/04/stressvolle-baan-korter-leven-1554525-a466310 Werkstress lijkt ook nog eens een grotere invloed te hebben bij laagopgeleiden dan bij hoogopgeleiden. Toegevoegd na 18 minuten: En dan nog een vrij duidelijke: https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/zwaar-werk-verkort-leven-na-pensioen Mensen met een lagere opleiding doen vaker fysiek zwaar werk, wat een nadelige invloed heeft op de gezondheid.

Bronnen:
http://stukroodvlees.nl/waarom-leven-hoger...
https://www.forbes.com/forbes/2004/0607/113.html

het heeft er eigenlijk mee te maken hoe hoger en lager opgeleiden leven , LO hebben normaal veel meer arbeidsintensieve banen dat geeft meer slijtage aan het lichaam,ook lopen zulke banen meer risico, in Nederland hebben we goede medische voorzieningen maar in andere landen hebben HO betere medische toegang en medicijnen HO zijn over het algemeen ook slimmer dan LO en roken gemiddeld minder en nemen minder risico en gebruiken minder drugs. ben je slim gebruik je je koppie beter leef je langer. zo zijn er nog wat meer factoren die daar aan mee werken ... maar uit eindelijk heeft het te maken met geld met meer geld kun je beter voor je eigen zorgen, heb je minder stress leef je langer

Het is niet zo dat lageropgeleiden korter leven omdat ze laagopgeleid zijn; ze zijn laagopgeleid omdat ze korter leven. Of nauwkeuriger; wie van jongs af aan een slechte gezondheid heeft, zal (statistisch gemiddeld gezien) zowel korter leven als laagopgeleid zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100