Nee.
Het is overduidelijk gebleken dat angst erger wordt wanneer kinderen (en dieren, en mensen) daar voortdurend in bevéstigd worden ; als ze dus door de mensen die hen het leven moeten leren bevestigd worden in het idee dat er daadwerkelijk iets is om bang voor te zijn.
Een kind dat bang is voor , noem eens wat, overvliegende vliegtuigen en bij elk vliegtuig dat overvliegt aangehaald en getroost wordt, leert dat er iets is om bang voor te zijn. Een kind wiens ouder elke keer zegt : hee, kijk, een vliegtuig, daar zitten allemaal mensen in die op vakantie gaan' leert het kind dat er niks is om bang voor te zijn.
Aanstellen en onzin is in de eerste fase wellicht niet de handigste taktiek. Maar uiteindelijk mag je ook van een (wat ouder) kind verwachten dat het niet meer voor elk mugje op de loop gaat.
Omgekeerd kun je een kind ook doods- en doodsbang maken voor dingen die totaal niet beangstigend zijn. Denk aan de experimenten van ...ik meen Watson. Met dat jongetje dat elke keer als hij een witte rat zag, een hard geluid te horen kreeg, en op een gegeven moment zelf panisch werd voor knuffelbeesten en bontjassen. Albert was het ? Het afleren, echter, lijkt me beduidend nuttiger.
- Bronnen:
-
Tijdschrift Psychologie ,ergens tussen 88...