Veel achternamen zijn dorpen. Waarom hebben weinig mensen een grotere plaats of stad als achternaam?

Toegevoegd na 3 minuten:
Het wemelt van de van Beuningens, van Erpen, van Zuilens, van Vurens, van Nistelrooijen, van Gaals, van Zoelens en de van Kesterens. Maar je komt nooit iemand tegen met de achternaam van Amsterdam, van Rotterdam of van Arnhem. Toch waren dat destijds ook al de grotere plaatsen. Hoe kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is vrij logisch: Jan uit Kleinhuppelbroek is direct herkenbaar voor degenen uit die omgeving. Maar Jan uit Amsterdam, dat kunnen er duizenden zijn.... Dus mensen uit grote plaatsen moesten een andere naam bedenken om te kunnen worden geïdentificeerd.

Niet 100% zeker, maar als je even logisch nadenkt is er wel wat over te zeggen. Als een achternaam een dorp/beroep etc. is, dan wil dat meestal zeggen dat de persoon of familie die ooit met die achternaam gestart is, bekend stond als "Jan uit dorp X" of "Jan de Molenaar" (in tegenstelling tot Jan uit dorp Y of Jan de Bakker). Oftewel, het voegt informatie toe. Maar als je naar een grote stad verwijst voegt dat veel minder informatie toe omdat er vast een heleboel Jannen uit die grote stad kwamen, dus zal Jan meestal niet bekend zijn geweest als "Jan uit Amsterdam".

Geografische namen duidden op de aardrijkskundige herkomst van de persoon. Deze herkomstnamen bevatten vooral stads-, dorps- of streeknamen (toponiemen_). Wat dacht je bijvoorbeeld van Brusselmans, Van Leiden, Hollanders of Van Velzen. Herkomstnamen konden ook naar kleinere geografische eenheden (_microtoponiemen) verwijzen, zoals boerderijen, velden, huizen, waterlopen en straten: Van Dijk, Uyttendaele, Van Acker, Hordijk en Verhoeven. Er zijn wel achternamen zoals van Amsterdam of van Amstel, of er werkelijk meer achternamen van kleine plaatsnamen of grote plaatsnamen afkomstig zijn is volgens mij moeilijk vast te stellen. Verder hadden veel mensen al een achternaam voordat de naam van die grote plaatsnaam bestond. De naam Maas is een veel voorkomende achternaam en kan wijzen op iemand die in Rotterdam woonde of gewoon ergens aan de Maas. Om de oorsprong van een achternaam vast te stellen is vaak veel onderzoek nodig. Zonder (genealogische) achtergrondinformatie kan men familienamen niet zomaar volgens de simpele verdeling van toponiemen indelen.

Bronnen:
http://www.kennislink.nl/publicaties/bijnamen
http://www.meertens.knaw.nl/nfb/detail_naa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100