Wat is de oorspronkelijke bedoeling van een stropdas?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De dragers van de voorouders van de moderne das waren de senatoren in het oude Rome. Zij droegen zogenaamde Fascalia om hun stembanden warm te houden. Een politiek betoog voeren zonder stemversterkende instrumenten in de grote Senaatszaal was erg belastend voor de stembanden. Omdat de senaatsleden deze Fascalia droegen werd het gezien als een symbool van status en macht. Aangezien de Romeinse generaals niet achter konden blijven in hun machtsvertoon hebben ze de Fascalia als onderdeel van hun uniform opgenomen. Enkele van deze generaals dienden in het deel van het Romeinse rijk dat we tegenwoordig als Kroatië kennen. Daar heeft de Fascalia een dusdanige indruk achter gelaten dat Kroatische huurlingen ook dergelijke shawls zijn gaan dragen.[bron?] Net als de Romeinse soldaten, werd dit door Kroatische huurlingen gebruikt om bloed en zweet mee af te vegen maar ook om de neus te snuiten. De vaak gehoorde misvatting dat de shawl diende om de knopen te verbergen is onjuist. Los van het feit dat de senatoren geen knopen op hun toga’s hadden om te verbergen en soldaten het voor andere doeleinden gebruikten, waren deze shawls vaak niet stijf, lang of breed genoeg om de knopen af te dekken van de aristocratie in het 17e eeuwse Parijs.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stropdas

Een veelgehoorde fabel over de stropdas: Criminelen kregen vaak een ' stropdas' van touw om hun nek die ze niet af mochten doen, als ze dan in herhaling van hun misdaad vielen konden ze meteen aan de dichtsbijzinde boom worden gehangen.

Mag ik daar alleen nog even aan toevoegen dat als je heel precies wilt zijn het officieel gaat om een das. Stropdas is eigenlijk niet correct.

Waarschijnlijk om je aan op te hangen, als je vrouw weer haar maandelijkse periode heeft!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100