Bestaat er een cultuur in pre stadium zonder religie?

Een fundamenteel aspect wat mensen bij elkaar houdt is religie. Kan een cultuur of samenleving zich ook ontwikkelen in een pre stadium met een wetteloos en geheel atheïstisch concept? Dus zonder hogere macht? Zoja, hoor ik graag voorbeelden.
Ik zou zo¨n cultuur bewonderen, mensen zijn slechtgelovig over het algemeen en nemen alleen iets aan wat boven hun staat en niet van gelijkwaardige waren.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee en ja. Religie is (van origine) wat mensen geloven bij gebrek aan kennis, en hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe gebrekkiger de kennis, dus hoe groter de rol van 'religie'. Dat hoeft echter niet altijd een almachtige oppermacht te zijn ; dat concept is zelfs vrij nieuw, in de geschiedenis van de mensheid. Aanvankelijk geloofden mensen vooral in de natuur / aarde en haar scheppingskracht als bron van alle leven (alsook eindbestemming). Pas in een latere fase komt daar personalisatie bij kijken (meerdere goden-systeem), en het idee van één mulfifuntionele God van alles, die zich ook nog met de levens van mensen persoonlijk bezighoudt is als concept nog maar een paar duizend jaar oud. Maar een cultuur of samenleving vanuit totale onwetendheid zonder enige vorm van mythisch denken, rituelen, spiritualiteit (die eigenlijk elk mens is aangeboren, OOK niet-gelovigen), geloof of bijgeloof is ondenkbaar. Het zit nu eenmaal in de aard van het beestje overal een verklaring voor te willen hebben, en als die er niet is, bedenken we er één. Alsook om overal verbanden in te zien, ook als die er niet zijn. (Tussen dansen en regen bijvoorbeeld, of offeren en een goede oogst, of bidden en voorspoed). Een samenleving zonder enige vorm van religie maar ook zonder enige vorm van wetten (die niets meer of minder zijn dan op papier gezette afspraken om een grote groep voor iedereen leefbaar te houden) vraagt om een dermate hoge mate van beschaving, opleiding, kennis, inzicht en verdraagzaamheid, dat dat honderden, zoniet duizenden jaren scholing en ontwikkeling vergt, en als je ziet hoe gigantisch ver we daar nu nog van verwijderd zijn zie ik het er eerlijk gezegd ook niet van komen. De enige uitzondering die ik ken is wellicht het Bhoeddisme ; dat gelooft niet in een Goddelijke, persoonlijke macht, maar wel weer in een hiernamaals en een onwetenschappelijk concept als reincarnatie. Geen klassieke religie dus, maar zeker niet 'religie-loos'.

Waar je in deze vraag volgens mij aan voorbij gaat, is dat atheïsme en het geloof in de wetenschap ook een soort religie is. We kunnen op dit moment niet aantonen dat er een god is, maar ook niet dat die er níet is. In onze huidige maatschappij is de wetenschap eigenlijk de hogere macht aangezien de werking daarvan ook door de meeste mensen niet begrepen wordt maar het wel geacht wordt van alles en nog wat te verklaren. Of een dergelijke cultuur zich zou kunnen ontwikkelen vraag ik me af. Een religie vervult namelijk altijd bepaalde functies, psychologische functies bij de mens zelf en sociologische functies in de samenleving. De functies in de samenleving zou je kunnen vervangen door andere symbolen. Zo werd ten tijde van het fascisme de italiaanse Staat verheven tot symbool en werd het nationalisme een soort religie, compleet met symboliek (vlaggen), erediensten (optochten) en priesters (de bewindslieden). Is dat wat je bedoelt in een cultuur zonder opperwezen? Ik weet wel waar ik de voorkeur aan zou geven... Of je de psychologische functies van religie in mensen ook kunt vervangen vraag ik me af. Inderdaad in het zoeken van verklaringen, zoals Marleen ook al zegt maar ook in het vervullen van allerlei emotionele behoeften. Veel mensen krijgen hoop en troost vanuit hun religie, vanuit de gedachte dat we als mensen juist nog niet alles weten en kunnen controleren. Zou jij die mensen dat af willen nemen omdat het in jouw ogen kennelijk beter is om zonder oppermacht door het leven te gaan? Als je voorbeelden zoekt kan ik je aanraden je eens te gaan verdiepen in het communisme en fascisme. Beide bewegingen proberen/hebben geprobeerd om de religie in samenlevingen uit te bannen en te vervangen door een geloof in de Staat (bewust met een hoofdletter). Beide bewegingen zijn daar tevens niet in geslaagd...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100