Hebben alleen menselijke wezens een mening?

Zijn er ook andere wezens die een mening kunnen hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een mening is een overtuiging verkregen door rationele beoordeling. Welke wezens hiertoe in staat zijn verschillen de meningen over, maar over het algemeen kun je zeggen dat aangenomen wordt dat alleen mensen in staat zijn zo te denken (of je kunt ook zeggen: gedoemd zijn zo te denken, het is maar hoe blij je ermee bent) en dieren hebben een ander soort denken, praktischer zonder overstijgende bewustzijn. Daarom voelt een kat zich ook niet schuldig bijvoorbeeld als hij een muis eet. Hij zal dus misschien wel meer honger krijgen van een dikke muis dan van een kleine dunne, maar dat is geen mening. Hij denkt niet: die dikke muis vind ik... Meningen zijn overigens wel toe bedeeld aan bijv goden, elfen, engelen etc. Dat zijn geen mensen maar wel wezens, volgens hen die geloven. Overigens interpreteren wij mensen vaak wel gedrag van bijv dieren als meningen. Een kat die kopjes geeft aan een vreemde? Dan hoor je vaak: hij vind je lief. Maar dat is onzin. Tenminste: dat denkt die kat niet zo. Waarschijnlijk ligt er iets in de oorsprong van dat gedrag wat aan de hand is. En dat is veel basaler dan denken: dat gaat meer over zaken als oerdriften, drang en levensonderhoud. Niet een mening.

Een mooie vraag! Allereerst kan je je afvragen wat een mening precies is. Het is een "oordeel" over iets. Om iets te kunnen beoordelen moet je kunnen afwegen, wat van je vraagt dat je een geheugen hebt, waarin de eerdere gebeurtenissen hebt opgeslagen die je gebruikt bij je afweging. Ik denk dat dieren ook een mening kunnen hebben. Neem bijvoorbeeld een leeuw die op de savanne een keuze maakt welk dier hij zal doden. Hij maakt daarbij een afweging op grond van eerdere ervaringen en heeft dan een "mening" over welk dier zijn meest kansrijke slachtoffer is.

Mijn katten zijn van mening dat ze elke dag als traktatie een zakje natvoer horen te krijgen, en aandacht wanneer zij dat willen, en rust als zij dat willen, en doen erg Beledigd wanneer ik als personeel niet goed luister ;-)

Een mening is hoe je over iets denkt. Het is dan heel voor de hand liggend, dat dieren ook een mening hebben. Zo is mijn kat van mening, dat zij vogeltjes mag vangen. Ook kan zij van mening zijn, dat het prettig is om geaaid te worden. Een mening is dus de perceptie van de werkelijkheid, door een systeem. Ook een complex industrieel systeem verzamelt gegevens, verwerkt deze, komt tot een advies of voert dit advies zelf uit. Bijvoorbeeld een autoclaaf met een expertsysteem plus neuraal netwerk. Verder is werkt het erg prettig, om onderscheid te maken tussen mening en oordeel. Een mening is dan de perceptie, dus hoe jij met jouw zintuigen en ervaring de werkelijkheid ziet. En een oordeel is dan welke waarde jij daaraan toekent. Vooral bij het be-oordelen van alternatieven komt dit tot zijn recht. Bovendien dwingt dit onderscheid je, om wel een mening over situaties te vormen, maar je oordeel uit te stellen. Namelijk tot de fase van het kiezen uit alternatieven.

Een mening (Indogermaans moino: wissel, ruil) is een in de mens aanwezige subjectieve opvatting, dan wel attitude, ten opzichte van toestanden, gebeurtenissen of andere personen (juridisch: waardeoordeel). Zowel een individu als een groep kan een mening bezitten. Een mening heeft betrekking op een onderwerp. Met het uitspreken van een mening maak je kenbaar hoe je ergens over denkt. Een mening uit zich in een uitspraak en de wezenlijke opdracht van de mening is een waardebepaling of beoordeling. Een mening geeft weer hoe iemand iets ziet. Wanneer twee of meer personen er een andere mening op nahouden, dan spreken we van een meningsverschil. Een mening ontstaat op basis van eigen ervaring en kennis binnen de context van de eigen sociale omgeving en denkraam en is een gevolg van cognitief denken, waardoor het altijd gevormd is door individuele standpunten die beïnvloed zijn door wat er binnen de samenleving geldig is. Meestal komt hier ethiek bij kijken. In de politiek wordt het uitwisselen van verschillende meningen en opvattingen een debat genoemd. Waarbij uiteindelijk geldt dat de mening met de meeste aanhangers wint. Gebaseerd op bovenstaande ben ik van mening dat in de ons bekende wereld alleen de mens een mening kan hebben.

Bronnen:
wiki

Nee hoor. Mijn papegaai is bijvoorbeeld van mening dat ik steeds tammer wordt.

Er zijn testen gedaan met een kleine springspin.Daar werd de spin boven op een horizontale pijp gezet,een paar meter verder zat er een bewegende kunstvlieg bovenop een andere pijp,en wel op de zelfde hoogte als de spin was.Nu is het zo dat een springspin geen draden maakt,dus om bij de vlieg te kunnen moest hij nadenken,overleggen en zich er een mening over vormen hoe hij via een komplex buizensysteem van zijn topje naar beneden,dan halverwege ezv…En dit alles zonder de vlieg nog te kunnen zien want die zat ergens hoog,de spin had dus eenmaal geen overzicht op de vlieg meer.Hij had zich dus deze hele weg ingeprent vanaf dat topje waar hij eerst zat.De spin kreeg zijn vlieg,en wel vanaf de eerste keer. Nog straffer:In het land van de kapucijnaap hebben ze met deze dieren ook testen gedaan,in het wild.Daar hebben mensen in naam der wetenschap een houten winkeltje neergezet.En midden in het leefgebied van de kapucijnaap hebben ze een ton neergezet,gevuld met valse munten.Nog nooit hadden deze aapjes mensen gezien,waardoor zij voor mensen niet bang waren.Dat winkeltje had een open raam,en van daaruit kwamen de geuren van vele soorten fruit,en de aapjes kwamen daarop af.In de winkel zat één mens die alles noteerde en filmde,binnen het bereik van de aapjes was er een pot met munten,dat fruit was zichtbaar achter glas.niet één aapje kreeg fruit,behalve als hij uit de pot een munt nam en aan de mens gaf.Andere aapje zagen dit en deden ook zo.Op een dag was de muntenpot leeg.De aapjes bleven weg omdat zij geen fruit meer kregen.Drie dagen later waren deze aapjes weer in hun winkel voor fruit,en zij betaalden met munten,en wel met die munten die zij in hun leefgebied in de ton vonden.Sommige aapjes gaven één munt en kregen daarvoor één stuk fruit.Anderen gaven ineens vijf munten en kregen daarvoor vijf stuks fruit.De aapjes die één munt gaven voor één stuk fruit die zagen dit,en zij kwamen ook met meerdere munten tegelijk aanzetten.Wilde aapjes die leren met geld om gaan,zelfs munten te sparen voor magere tijden in het wild,om dan naar de winkel te gaan.DIT IS ECHT,IK VERZIN DIT NIET,ECHT NIET.Dat over deze springspin en deze aapjes?.Dit bewijst dat dieren even slim zijn en even goed kunnen nadenken en overleggen dan mensen,zig een mening kunnen vormen over het aantal munten dat ze hebben,en het aantal fruit zij ervoor kunnen krijgen.Wat een mens leert kan hij,wat de mens niet leerd kan hij niet.En ja,dit geldt ook voor de dieren,toch uit deze test.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapucijnapen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100