Kan een versoepeling van de regels voor euthanasie voor psychiatrische patienten ofwel mensen die aan het leven lijden wellicht preventief werken?

zodat mensen die niet willen leven de ruimte hebben dit via gangbare wegen te doen ipv een "murder suicide" zoals in alphen aan de rijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Erg goede vraag en ja misschien KAN dat preventief werken. Maar eerlijk gezegd mijn mening zegt van niet... Ik werk zelf op een zelfmoordforum (eigenlijk juist om andere wegen dan zelfmoord te zoeken) en ben zelf suicidaal geweest. Ik denk dat er meer ruimte moet komen voor die mensen die zich kut voelen en liever dood gaan dan leven. Maar juist meer ruimte, niet minder. dood zie ik alsnog niet als de oplossing en het zal hun problemen ook nooit oplossen. dood willen is meestal een teken dat de problemen dagelijks teveel zijn geworden. de oplossing ligt dan niet in het verlaten van het leven maar het versimpelen van die problemen/wegnemen van die verantwoordelijkheden. Ik ben nog steeds van mening dat de hulpverlening 1000 keer beter kan en er een mogelijkheid gezocht moet worden (misschien een nieuw beroep) voor die mensen die eigenlijk niet durven. Het overgrote deel van de depressieve;/suicidale mensen durven niet aan te geven dat het niet goed gaat. Dit niet alleen vanwege hunzelf maar ook de reactie door de maatschappij. Ik weet dat ze al gauw denken dat euthanasie zal helpen en ja het is veiliger dan zelfmoord of moord. Maar er zijn maar erg weinig mensen die andere mee het graf in nemen hoor! de meeste gaan na jaren geloven dat ze dood willen en vergeten dat ze gewoon minder zorgen en problemen willen. Ik ben van mening dat euthanasie niet preventief zou helpen ook omdat je zit met veel mensen in de omgeving die liever de patient helpen dan dood zien gaan! zelfs als dit hun eigen keuze is noem ik het dan nog zelfmoord zelfs als het euthanasie is, want feit blijft, je vermoord je eigen lichaam. Ik denk niet dat dit welk proces hier op aarde of in de sferen die we niet zien, zal verbeteren door iemand vroegtijdig uit het leven te laten stappen (omdat hij/zij zo nodig wou geloven dat dit het bete is). Veel mensen die dood willen zeggen dan ook dingen als 'er geeft toch niemand om mij' 'mijn toekomst word nooit meer beter' 'niemand zal me missen'. En suicidaliteit is vaak ook een combinatie van misopvattingen/problemen en onzekerheid en verwarring. het zou zo zonde zijn deze geweldige mensen dood te laten gaan omdat ze denken dat dat maar het beste is. Ze hebben al genoeg problemen

Uitgangspunt van de psychiatrie is om mensen met een psychische aandoening te genezen of hun aandoening draaglijker te maken. Vaak komt het voor dat een psychiatrische patient het leven op het ene moment helemaal niet meer ziet zitten en na behandeling het leven wel weer aan kan en er zelfs weer van kan genieten. Zou jammer zijn als iedereen, die even geestelijk er doorheen zit op verzoek van de patient zelf preventief geruimd gaat worden. Zo'n patient kan immers op zo'n moment vaak zelf niet goed zo'n beslissing nemen. Niet toerekingsvatbaar, ziet de gevolgen niet etc.

Bij psychiatrische patienten kan de wilsbekwaamheid door de psychische ziekte niet aanwezig zijn terwijl de patient toch een doodswens heeft. Door het ontbreken van die wilsbekwaamheid is het besluit tot toepassen van euthanasie ook erg moeilijk tenzij de patient op een ander moment terwijl hij nog geen patient was en wilsbekwaam was, als een wilsverklaring had opgesteld, ondertekend door vertegenwoordigers en de patient zelf. Dan nog blijkt het een besluitingsproces te zijn wat zo vol zit van dilemma's dat het een lastig verhaal is.

Nee want het punt is dat op een moment dat een psychiatrische patient doorslaat er meestal geen sprake is van een sterke eigen wil om zichzelf te doden. Een patient kan een psychose hebben, stemmen in zijn hoofd horen en niet logisch nadenken. Daarnaast mag euthanasie alleen toegepast worden op terminale patienten en niet op patienten die door een behandeling en soms een eenvoudige medicatie (bijv. bij depressie) na een paar dagen weer op de been kunnen komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100