Wat is er aan de hand met iemand die het een zegt maar het ander bedoelt.

Natuurlijk overkomt iedereen dat weleens, je zegt per ongeluk lepel in plaats van vork, maar je corrigeert jezelf meteen: 'sorry ik bedoel vork'. Maar ik ken iemand die dagelijks dit probleem heeft, en er ook niet bewust van is, dus zichzelf ook niet corrigeert. Dat brengt een hoop verwarring tussen ons. Ik merk ook dat anderen soms in de war komen als ze met hem een gesprek voeren. Een voorbeeld, hij zegt ik ging met de bus naar X. Dan zeg ik: huh? Gaat er dan een bus heen? Dan zegt hij nee sorry ik bedoelde trein. En zo gaat het dagelijks. Zou er iets mis zijn met zijn hersenen? Ook met luisteren is het zo. Hij hoort stoel maar zijn hersenen registreren fiets. Hij denkt dan dat ik het over een fiets heb. Dat brengt verwarring. Heeeeel erg vreemd. Verder is hij gewoon intelligent en hbo+ afgestudeerd, en heeft een topbaan. Is dit een bekend fenomeen? Vraag me af of hij de enige is, want ik heb dit nooit met iemand anders meegemaakt. Hoe noem je dit in de psychologie?

Weet jij het antwoord?

/2500

dat lijkt op afasie. kijk eens op www.afasie.nl

Het lijkt mij dat er wel degelijk iets aan de hand is met deze persoon. Dit is niet gewoon een verspreking die iedereen wel eens heeft. Het lijkt mij idd een vorm van afasie. Het kan vanalles zijn. Wanneer je dingen gaat benoemen wat het allemaal zou kunnen zijn wordt je misschien onterecht bang. Toch zou ik in voorzichtige bewoordingen het advies geven om er eens mee naar de dokter te gaan.

Mee eens dat dit een vorm van afasie zou kunnen zijn. Het is een stoornis van het spraakcentrum en wordt veroorzaakt door een beschadiging van hersenweefsel. Hij zou er m.i. het beste aan doen om zich op zeer korte termijn naar de neuroloog te laten verwijzen door de huisarts.

Daar lijkt me duidelijk wat aan de hand. Heeft hij een ischemie of tia oid gehad? Het lijkt inderdaad op afasie, maar dat wordt ergens door veroorzaakt, het lijkt me belangrijk om deze ooraak op te sporen, het kan zijn dat de oorzaak meer schade kan berokkenen. Poog eens te ontdekken of en wanneer het begonnen is. Weest niet boos , zelden of nooit zit hier boosaardigheid of verwijtbaarheid achter. mensen die dit -na ongeval- meemaken , kunnen enorm vervreemden van hun omgeving maar ook van zichzelf. Zelf heb ik na zwaar hersenletsel dit ook in sterke mate gehad en door weel training en analyse van oorzaak en medicatie is het wel een heel stuk beter geworden. Vooral bij (geestelijke ) vermoeidheid kan het zich sterker manifesteren. Dat kan dan ook een goede aanleiding zijn om wat gas terug te nemen, vooral op mentaal niveau. Vermijd vooral belastende emotionele omstandigheden, soms kan er ook worden volgen, veroorzaakt door onmacht en verlies over het eigen functioneren. Rustig en vriendelijk benaderen normaliseert de omstandigheden en de persoon zelf. Treedt dit plotseling op en zie je ook scheef gezicht en /of andere motorische storingen , bel dan 112. Bij een aneurysma in de hersenen (beroerte) en ander vormen van CVA moet er direct ingegrepen worden, anders kan er erg veel (blijvende) schade ontstaan met zelfs letale gevolgen, net als bij een hartaanval. Toegevoegd na 3 minuten: "dan kan er ook worden volgen , moet zijn , dan kan er ook WOEDE volgen. Excuses voor deze storende fout in de tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100