Wat voor persoonlijkheid ligt ten grondslag aan sadisme?

Ofwel:wat bezield iemand om mens of dier pijn te doen?
Dat het ziek en gek is weet ik.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens mij een BESCHADIGDE persoonlijkheid. De meeste sadisten zijn in hun jeugd blootgesteld aan valsheid waaraan ze zich niet konden onttrekken of -nog erger - zijn ze door een sadistische ouder medeplichtig gemaakt in het pesten van een weerloos slachtoffer. Dit laatste, sadisme by proxy zou je kunnen zeggen, geeft vaak aanleiding tot de ergste vormen van sadisme. Zo zorgden de Duitsers er in de tweede wereldoorlog voor dat de EIGEN mensen als KAPO nog veel gemener werden dan zijzelf. Mensen met een hoger moreel besef (vaak officieren ) lieten het martelen dan ook vaak over aan ondergeschikten (wannabees) en onttrokken zich vaak tijdens het gebeuren aan het waarnemen er van. Dat laat iets zien hoe sadisme werkt. Het is zwaar grensoverscheidend gedrag die door geconditioneerde mensen wordt uitgeoefend. Dat conditioneren kan op veel manieren plaatsvinden, maar het pesten, minachten en vernederen van mensen wordt in steeds ergere mate toegepast zodat de persoonlijkheid van de toekomstige sadist zich langzamerhand kan deformeren en mensen zo tot gedrag komen wat ze zich zowel vooraf als achteraf nauwelijks kunnen voorstellen. Het omvormen van een "normaal "mens tot sadist is zeker zo sadistisch als de daaruit voortvloeiende activiteiten, alhoewel de ene de striemen in de huid draagt en de andere de striemen in zijn/haar ziel. Dat laatste maakt het dubbel erg omdat het slachtoffer tot dader verworden is. Dit proces zie je steeds terugkeren waar misbruik van welke aard dan ook aan de orde is. Vandaar dat je het niet aan een persoonlijkheidsstoornis kunt koppelen maar wel aan deformatie van de persoonlijkheid. Wel is het zo dat inderdaad narcistische, egocentrische , egoïstische, pervasieve en vele andere persoonlijkheidsstoornissen de deformatie kunnen verergeren. Helaas heeft onderzoek aangetoond dat onder de geschikte condities vrijwel IEDEREEN tot ernstig sadisme in staat is. Pas dus op waar je je mee inlaat en vollaadt

Een wrede persoonlijkheid. Wreedheid is onverschilligheid ten opzichte van het lijden van een ander en zelfs een positief genoegen eraan ontlenen. Sadisme is plezier hebben aan of genoegen beleven aan het opzettelijk pijn doen of vernederen van een andere persoon. In strikte zin gaat het hier om genotsbeleving aan de macht die de 'sadist' heeft ten opzichte van haar/zijn 'slachtoffer'. Genieten van de macht dus. Het gevoel de baas te zijn.

Moeilijk.. Feitelijk kan het een onderdeel zijn vanuit de Narcistische Persoonlijkheid Stoornis (NPS) en/of onder ASPS (http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/9918-antisociale-persoonlijkheidsstoornis-asps.html ) Een sadist zal, en gevraagd naar de redenen waarom hij anderen of dieren pest, pijn doet of treitert, en als hij/zij al geneigd is naar eerlijkheid te antwoorden (waarschijnlijk niet dus) iets zeggen als:"ach, ik vind het gewoon leuk". Kort door de bocht genomen: al datgene waaraan de narcist of sadist het gevoel ontleent is "dat hij iemand is die wat voorstelt, negatief of positief"; dat deert niet, als hij er zich maar door bevestigd weet. Dit kan zelf grenzeloos worden en doorslaan naar gedrag zoals op site staat: "Vaak is er al sprake van een gedragsstoornis (men spreekt bij jongeren van antisociale gedragsstoornis omdat het mogelijk van voorbijgaande aard is) voor het 15e levensjaar, de eerste symptomen beginnen soms al vanaf een jaar of 8, minimaal drie van de volgende criteria." 1. Pest, bedreigt of intimideert vaak anderen 2. Begint vaak vechtpartijen 3. Gebruikt een wapen (ook knuppel) 4. Mishandelt mensen 5. Mishandelt dieren 6. Steelt en breekt in 7. Seksueel misbruik 8. Brandstichting 9. Vandalisme 10. Liegt veel 11. Blijft vaak, ondanks verbod van ouders, 's nachts van huis weg. 12. Is minstens tweemaal van huis weggelopen en 's nachts weggebleven. 13. Spijbelt regelmatig Laatste heb ik ervaren in een gezin, waarin broer en zus (dezelfde bio-ouders,zus jaar jonger)) totaal verschillend in gedrag waren, ondanks hun gelijke basis opvoeding. Als joch van 3 was zijn gedrag al afwijkend..maar nog subtiel. De eerste volzinnen waren later: "ik HAAT de LIEFDE en ga later bewijzen dat haat ook heel leuk kan zijn..!" Toen hij amper 12 was, werd hij in huis onhoudbaar en volgde opname kinderpsychiatrisch centrum in Drenthe, en waar hij nog bijna 2.5 jaar verbleef. Vaste diagnoses doen ze niet tot kind volwassen is en rond zijn 18e (o.a.) de diagnose ASPS werd vastgesteld. Zusje toont geen enkele overeenkomst van dit, maar hier was er familiair/genetisch geen enkele herkenning in dit sterk afwijkende en ziekelijke gedrag! Intussen is deze zus 'onze geadopteerde pleegdochter' geworden ;)

Bronnen:
divers, ervaring met slachtoffers van...

Dat is iemand die genot heeft in het doen lijden van anderen. Allerlei oorzaken kunnen daar aan ten grondslag liggen. Die oorzaken liggen meestal in een combinatie van erfelijke factoren, psychologische factoren en sociale factoren. Welke bijdrage elk van deze factoren speelt is grotendeels onbekend.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100