Waarom stoppen mensen zichzelf in hokjes?

Dat mensen anderen in hokjes plaatsen, dat weten we al. Maar sommigen doen het ook maar al te graag bij zichzelf.
En ik begrijp niet waarom!
Bijv. mensen uit mijn klas "vanaf vandaag ben ik emo".

Als je die stijl leuk vind, kun je die toch overnemen, mixen met je eigen stijl en jezelf zijn. Waarom moet je bij een stijl gaan horen die iemand anders voor je bedacht heeft.

Verder heb ik niets tegen emo's, je kunt er elke stroming voor invullen. Deze komen toevallig veel voor op mijn school.

Mensen verwijten anderen over "in hokjes denken" maar waarom gaan ze zelf zo graag in een hokje zitten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het geeft mensen een gevoel van zekerheid. Te weten 'waar ze bij horen'. Hoewel iedereen graag als individue gezien willen zijn, willen ze meestal niet als alleenstaand persoon gezien worden.

Erbij horen, onderdeel zijn van een groep is heel erg belangrijk voor de sociale identiteit en dus ook de eigen identiteit. Mensen zoeken positieve eigenwaarde die zij uit het groeplidmaatschap kunnen onttrekken. Groepslidmaatschap is heel belangrijk voor mensen. Hier is heel veel onderzoek naar gedaan en allemaal te vinden binnen de sociale psychologie en dan met name de sociale identiteit. In de onderstaande link kun je er iets meer over lezen.

Bronnen:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psych...

Ze willen niet alleen zijn, ze willen ergens bij horen, bij een familie/groep. Soms is alleen zijn maar zo eenzaam.

uit angst. uit angst grijpen ze zich vast, beperken ze zich tot die grashalmen waar ze bij kunnen, kruipen ze in hokjes. Ze zoeken een identiteit, iets om zich mee te identificeren. Dat doen ongelooflijk veel mensen, bijna iedereen zoekt houvast. Gewoon ronddrijven, echt los zijn, dat... is eng. Er wordt door de omgeving ook vaak verwacht dat je kunt zeggen wat je bent, of wie je bent. Daardoor zijn we gaan denken dat het belangrijk is te weten wat of wie je bent. Velen zijn een groot deel van hun leven bezig met het zoeken naar hokjes waar ze zich thuis voelen. Verklaringen zoeken voor eigenaardigheden die ze hebben en zo weer nieuwe identificatie mogelijkheden creëren. Helaas doen we onszelf tekort als we ons identificeren met het één of ander. Kijk je bent wel 'vrouwelijk', of blank, of wat dan ook, maar dat is niet belangrijk, houdt je er niet aan vast. We zijn zoveel meer.

Mensen zoals jij en ik en heel veel anderen zijn blij met een identiteit, emo zijn is er een van. Anderen noemen zich Haarlemmermeer of polderjongen. We willen allemaal graag iemand zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100