De naam Attention Deficency Dissorder (ADD) klopt niet. Maar is dit een evolutionaire verandering die we nu pas ontdekken?

Steeds meer wordt bekent over AD(H)D. Vaak ook wordt geconstateerd dat dit gepaard gaat met bovengemiddelde begaafdheid. Er wordt beweert dat ADD een logische aanpassing is voor de Urban Being maar dat het oerinstinct urbanisatie afwijst en zoekt naar ruimtelijke harmonie.

De uitspraak "Nederland is vol" van Pim Fortuyn was bedoeld als een negatieve invloed van mensen op de symbyose in zijn omgeving. Niet ras of geaardheid werd aangesproken, maar simpel het feit dat er teveel mensen op een gevaarlijk stukje aarde leven.

Zijn planning en visie hadden trekjes van gecontroleerde ADD. Wat leidt tot mijn alternatieve mening hoe ADD zou MOETEN heten : AAB, Altered Attention Behaviour.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ADD en ADHD zijn erg verschillend, echte ADD veroorzaakt dta de persoon de aandacht op een opderwerp NIET goed vast kan houden. Soms denken mensen dat personen met ADD niet voldoende aandacht in hun jeugd gehad hebben. Alhoewel er aanwijzijgen zijn dat dit aspect wel invloed op de vorming van ADD kan hebben , is het wel heel iets anders. Vroeger had men een minder verfijnde vocabulaire en kennis om stoornissen en ziekten te duiden. Vandaar dat je nu benoemingen krijgt die door sommige mensen als overdaignostisering gezien wordt. Allereerst heb je pas AD(H)D als de PSYCHIATER dat na onderzoek heeft vastgesteld. Een van de redenen dat veel kinderen in een keer ADHD hadden, bleek als reden te hebben om toegang tot Ritalin te krijgen. Huisartsen hebben dit goed afgestopt en nu moet dus een dereglijke aandoening door een specialist worden vastgesteld. Echte ADD heeft de goede naam, deze mensen kunnen (en dat doen ze vaak) ook voor henzelf leuke en nuttige afspraken vergeten, ze hebben dus geen, wat ik noem Oostindisch geheugen". Ook zie je bij ADD dat methylfenidaat niet antijd goed werkt, vaak worden de medicijnen -door deoorzaak van de aandoening- vergeten op tijd in te nemen, dan ligt een middel als Concerta voor de hand (slow releasevorm van Ritalin). Het echte probleem bij ADD is vaak een vorm van overprikkeling, de persoon krijgt teveel impulsen en dan mede daardoor niet/niet goed prioriteiten stellen. Bij echte ADD, wat een erg lastige stoornis is, kun je van AAB, zoals de vraagsteller suggereert. Leuk bedacht, maar naar mijn mening ingegeven door een wat eenzijdige kijk op ADD en gevallen die het stempel ADD ten onrchte dragen. Alhoewel ADD in DSM4 valt , kan er wel degelijk een neurologisch probleem aan ten grondslag liggen, je kunt dus niet alle add'ers en ADDers op een hoop vegen. Daar komt bij dat ADD veek verschillende verschijningsvormen kent. Als je -zoals ik - de zorg hebt voor mensen met ADD problematiek laat je het wel na om gemakkelijk over deze aandoening te denken, vanuit puur evolutionainr denken zouden deze mensen het in de "survival of the fittest "niet redden.

Van de Levente site: 'De eerste omschijving van de DSM kenmerken van ADD, werd in 1798 gegeven door De Duitse Dr. Alexander Chrichton.' Blijkbaar hebben we het niet 'nu pas' ontdekt. Maar aangezien het een genetische afwijking betreft, zou betekenen dat, als mensen met ADD beter in staat blijken te zijn zich voort te planten dan mensen die de 'afwijking' niet hebben, er sprake is van een genetisch voordeel dat dan overheersend zou kunnen worden. Dit is de weg van de evolutie. Maar volgens mij spreek je pas van een evolutionaire ontwikkeling als een 'afwijking' de 'normale' variant heeft verdreven. Ja en nee dus.

Bronnen:
http://www.levente.nl/

Persoonlijk denk ik niet dat ADD een evolutionaire verandering is. Het lijkt een neurobiologische stoornis, alhoewel men daar over van mening verschilt Er zijn vroege beschrijvingen van kinderen die "moeilijk" waren, niet naar school willen/ zich niet konden concentreren. In de Middeleeuwen werden mensen die symptomen vertonen die erg gelijken op die van AD(H)D tot de 'gekken' gerekend. Je doelt er op dat ADD een eigenschap kan zijn die sommigen nu al bezitten om in de toekomst te kunnen overleven?

Niet alleen over AD(H)D ; er zijn nog tientallen 'stoornissen' die steeds beter ' ontdekt' en 'beschreven' worden. Dat heeft met evolutie niets te maken, maar wel met de steeds complexere maatschappij waarin we leven. Vroeger waren de meeste mensen ' normaal' . Ook met een van de moderne 'stoornissen' kon je gewoon een normaal, volwaardig, zelfstandig leven leiden. Dat was je dat meisje dat niet helemaal vlot was, of die jongen die hopelijk iets met zijn handje kon. De jongen die een beetje druk was of het meisje dat zo slecht wilde luisteren. Het kind dat altijd met zijn hoofd in de wolken zat. Veel moderne 'afwijkingen' zijn gewoon precies dat ; variaties op het normale, die tegenwoordig - met de medicalisering van de moderne mens - ineens niet meer mogen of kunnen of geaccepteerd worden. Sowieso is zo ongeveer ALLES dat bij IEDEREEN een beetje van het gemiddelde kan afwijken reden voor onderzoek, pillen, behandeling, etikettering of uitsluiting. Soms levenslang. Ik voorspel je dat als de maatschappij NOG complexer wordt, er NOG meer mensen buiten de boot zullen vallen met dan weer opniew te ontdekken 'stoornissen' . Natuurlijk zijn daar ook oprechte stoornissen bij. Maar zelf heb ik(de meeste vormen van) ADD altijd gezien als een persoonlijkheidstype, een karaktertrek. Die misschien in het onderwijs niet altijd mooi uit de verf komt, maar waar je een uitstekend, productief en creatief leven mee kunt leiden. Voor geen ton per jaar ging ik aan de Ritalin zeg ; dan ben ik mezelf niet meer. De medicalisering die helaas ook het gevolg is van al deze behoefte aan hokjespropperij, neemt soms al Brave New world-achtige proporties aan. De vraag is of we daar blij mee zouden moeten zijn. EN als je dus iets aan de afkorting van ADD of ADHD moet doen, haal dan dat ' disorder' er uit. Het is gewoon een andere smaak, een andere kleur. Laten we dat in hemelsnaam zo houden. Mensen die een beetje opvallen, dingen een beetje anders doen, anders reageren, kleuren de wereld. Waarom moet alles grijs ?

Zo kan je in elke stoornis wel iets positiefs zijn. Schizofrenen hebben contact met buitenaardse wezens waar wij gewone stervelingen geen oog voor hebben, depressieven hebben meer gevoel voor de ellende op de wereld en geven gul aan de armen, etc. Helaas zitten opmerkelijk veel ADHD'ers in de gevangenis. Nederland is vol, is trouwens niet van Pim Fortuyn maar van de Centrumpartij van Janmaat.

ik kreeg vandaag een mail van goeie vraag dat dit topic intressant voor me zou zijn waarom weet ik ook niet hee? ik heb ooit een pilsje gedronken met pim in een kroeg .... dat was nog voor de tijd dat ie beroemd werd hee? ik woonde toen op een steenworp afstand van hem en net als zovelen : ik kreeg dus ook ruzie met hem : hij was echt een meester om precies iets te zeggen wat iemand niet prettig vond wat mij wrevelde was : hij maakte een grapje dat het komisch was als kleuters heel hard op de grond vielen ha dit beledigde mij dus en einde gesprek nu weet ik niet precies wat adhd nu is of dat pim ergens aan leed nederland is wel erg vol hee? een te groot aantal mensen en industrie op een klein landje dus ja eigenlijk zouden we moeten koloniseren naar dunner bevolkte gebieden in frankrijk en spanje iets wat me wel stoorde aan pim : niet zozeer zijn moslim gedoe maar iets anders ( moslims zonderen zich ook af van de westerse mens is mijn mening ....het kwaad komt van twee kanten ) zijn kwats logica dat iedereen moet werken voor de centen..... ja dat vond ik storend en niet erg slim ook : veel arbeid is ten eerste van destructieve aard en overbodig en file opwekkend en belasting verkwistend ten tweede ken ik zijn soort persoon : en nu juist pim is ook iemand die graag in luxe leefde : en er ook niet al te hard voor wilde zwoegen hee? ja en dan met die houding een beetje uitkeringstrekkers achter de vodden gaan zitten en studenten? die hebben ook recht op luxe vind ik hee? we worden niet allemaal geboren met en zilveren thee lepeltje ik zou zeggen ( ongeschoold ) pim leed aan omhoog-gevallenheid op een dag voor mijn huis nog wel liepen allemaal huilende mensen : pim was dood hee? ik moest een beetje lachen want er liep ook een mannetje op straat en die was de weg een beetje kwijt : en riep naar de goden huilend : waarom ben je weg pim? ha alsof ie zn eigen vader verloren was : ja dat bleek maar weer : pim was dus wel een soort vade figuur hee? voor veel nederlanders okidoki dit was mijn relaas ha ha gr gr gr en toi toi toi edwin

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100