Is het bewustzijn van gevoelens alleen mogelijk als je er woorden voor hebt?

De gevoelens van boosheid agressie blijdschap verdriet kennen de meeste mensen wel. Maar ben je daar alleen bewust van als je er woorden voor hebt, of spreek je dan juist van zélfbewustzijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Kenmerkend voor gevoelens is dat ze ervaren worden, niet dat je er een naam op kunt plakken. Vergelijk olifanten. Bij het sterven van een lid van de groep tonen de overige leden allerlei gedrag dat onderzoekers niet anders kunnen omschrijven dan als rouw. Ze ervaren blijkbaar gevoelens van verdriet en handelen daarnaar, maar ze hebben er zeker geen woorden voor want olifanten kennen geen gesproken taal. Er is geen enkele reden om te veronderstellen dat het bij mensen anders zou zijn.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Intelligenti...

Dit is een bekende denkfout; we denken niet in woorden. Woorden plakken we achteraf op onze gedachten. Dat geldt ook voor onze bewuste gedachten.

Wel volgens Kinderen voor Kinderen, zie bron! En als die het al kunnen, dan neem ik aan dat het antwoord dus een volmondig "ja" moet zijn!

Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=_osp5Uv16Ts

Wat zijn precies woorden en een taal. Het is niets meer dan een reeks van klanken waar we zelf een betekenis aan verbonden hebben. Het is niets meer dan een vorm van communicatie. Het is dus logisch dat we ook denken in ons bekende woorden. Dus vertalen we een bepaald gevoel van bewustzijn van gevoelens ook in woorden. We zouden het onmogelijk kunnen in een voor ons vreemde taal. Mogelijk communiceren we ook met woorden met ons onderbewustzijn. Tot zo ver onze taal. ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Maar de spontane gevoelens die kunnen ontstaan in een bepaalde situatie, zijn sneller dan onze taal zelf. Het is er al voordat we er de passende woorden bij hebben bedacht. Ook gevoelens kunnen we opslaan in ons bewust en onderbewustzijn. Maar als we er met ons bewustzijn bij kunnen komen, moeten we het weer omzetten in een taal, anders kunnen we er niets mee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100