Maakt het voor kinderen uit met welke kleur je nakijkt? (Rood, groen)

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, het maakt wel uit, maar het maakt meer uit voor de ouders. Die zijn nog gewend opstellen vol rode strepen terug te krijgen. Tegenwoordig kijk je anders na (ik heb het hier wel over basisonderwijs). In een opstel ga je niet uitgebreid alle spelfouten door zitten strepen, want het gaat om het plezier in schrijven, dat wil je niet ontmoedigen. Het maakt verder wel uit hoe je nakijkt. Als je alleen strepen zet, ook bij rekenen bijvoorbeeld, en je doet dat altijd met rood, dan gaan kinderen al gauw de relatie leggen tussen rood en fout. Maar als jij ook bijvoorbeeld opschrijft dat je ziet dat een kind erg zijn best heeft gedaan, of netjes heeft gescreven, of "fijn, dit snap je nu!", dan is die relatie al veel minder sterk. De makkelijkste oplossing is eigenlijk gewoon een grote pot met verschillende kleuren oennen en daar elke keer willekeurig eentje uit pakken. Overigens kijken kinderen ook steeds meer zelf na, ze worden meer eigenaar van hun eigen leerproces. Je kunt bijvoorbeeld 3 bakken neerleggen, eentje waar kinderen hun schrift in doen als ze 0 of 1 fout hadden, een als ze wel een paar fouten hadden gemaakt, maar het wel begrijpen, en een waar ze hun schrift in leggen als ze het nog erg moeilijk vonden. (waarbij de leerkracht natuurlijk heel goed weet welk schrift hij/zij er in ieder geval nog even tussenuit moet pakken om zelf na te kijken)

Ja, dat maakt uit, tenzij ze kleurenblind zijn. Stel je doorloopt de hele lagere school en de juf/meester van groep 6 kijkt na en corrigeert met groen ipv rood. Dat is wel ff wennen. Mogen de kinderen dan ook met alle kleuren schrijven, behalve groen? Persoonlijk vind ik het duidelijker om aantekeningen in blauw te maken op uitgeprinte formulieren. Dat zal dan ook voor opgaven gelden die kinderen moeten maken en die ze met zwart beschrijven. Dat lijkt me niet prettig nakijken. En zoals al vermeldt is wordt de kleuren associatie op het verkeerde been gezet en waarom zou je dat willen? Toegevoegd na 3 minuten: Vermeldt moet vermeld zijn in de laatste zin. Een groene streep erdoor.

Jazeker. Rood geeft al gauw de associatie met iets negatiefs. Dit geldt zowel voor de basisschool als voor de middelbare school, en zelfs daarna nog. Als je met groen nakijkt en je schrijft op "Volgende keer de vraag iets beter lezen, dan heb je hem helemaal goed!" krijgt dat een heel andere (en veel positievere) lading dan wanneer je diezelfde tekst met rood opschrijft. Wanneer je een toets met rood nakijkt en je schrijft er iets bij, hoe postitief of negatief ook, als een leerling de toets krijgt en een paar zinnen in rood ziet staan zal hij er meer van schrikken dan wanneer diezelfde tekst in groen is. Ook al houd je het blad nog vast en kan de leerling de in rood of groen geschreven tekst nog niet lezen.

Bronnen:
lerarenopleiding

over de kleur rood en over groen zijn al de nodige dingen gezegd. Voor de praktijk op school, voor het kind, is het allerbelangrijkste of de juf het goede van het kind onderstreept, versterkt, als kans gebruikt of dat zij (een hij kan natuurlijk ook) altijd uitmeet, optelt, strijdt tegen fouten. Natuurlijk gaat het om uitbreiding van het positieve repertoire van een leerling en niet om de kleur. Rood is ook de kleur van warmte, liefde: waag het maar eens onderwijsgevende om vaak positiefs te schrijven met het opvallende rood en kritische dingetjes met groen. Je wordt een onvergetelijke leerkracht en bewerkt kleine wonderen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100