kan je zeggen dat iemand 2x zo slim is IQ technisch (zie omschrijving)?

de IQ schaal is een standaard normale verdeling met het gemiddelde op 100 en (in de meeste gevallen) er wordt een standaard deviatie van 15 gehanteerd.

Maar de schaal van IQ-score (je intelligentie t.o.v. de normaal) is mij onbekender. Als iemand een score heeft van 80 (is al erg laag) en iemand van 160 (zeer, zeer intelligent), is die dan 2x zo slim?
Of is de schaal "logaritmisch" dat als je 10 omhoog gaat, je 10x slimmer bent?

(bovenstaande zijn even voorbeelden om mijn vraag duidelijk te maken, geen onderwerp van komende discussies).

Toegevoegd na 46 minuten:
Ok, iedereen begint al in te hakken op het feit dat intelligentie en slimheid niet hetzelfde is. Taaltechnisch helemaal juist, maar als mensen de vraag goed lezen, weten ze dat het niet de daadwerkelijke vraag is.

Laat ik het proberen politiek correct te vragen:

Kan je aan de hand van de IQ score*1 zeggen of iemand met een hoge IQ score 2x*2 zo intelligent*3 is als iemand met een lagere*4 IQ score?*5

*1: de schaal waarop 100 gemiddeld is, geschiedenis etc bekend
*2: of een andere factor afhankelijk van de verschillende IQ scores zoals gemeten door officiele instanties
*3: of slim of welke term hier dan ook van toepassing is zonder afbreuk te doen aan mensen met een lagere IQ score of er op in te gaan dat een hoog IQ ook niet alles hoeft te zijn.
*4 lager wil gewoon zeggen een kleiner getal op de IQ ladder, wederom niet iemand voor het hoofd willen stoten, maar puur observatietechnisch
*5 vraag vanuit interesse.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Beide berekeningen zijn eigenlijk niet juist. En eigenlijk is het precieze IQ helemaal niet zo'n exacte berekening. Wat de IQ-score eigenlijk uitrekent is de kalenderleeftijd van een kind (in maanden) gedeeld door de "mentale" leeftijd (waarop het ontwikkelingsniveau van het kind zich bevindt). Even een - bedacht, dus niet per se correct - voorbeeld. Een kind van 3 jaar (36 maanden) kan vijf getallen op rij nazeggen en kent 200 woorden. Een kind dat met 36 maanden precies voor die test slaagt, heeft een IQ van 36 : 36 maanden is 1, x 100 is een IQ van honderd ; het gemiddelde. Een kind dat daar met 30 maanden al in slaagt is "voor" voor zijn leeftijd, en heeft een IQ van 36 / 30 = 1.2 x 100 = 120. Een kind dat dat echter pas met 3,5 voor elkaar krijgt loopt "achter" en heeft een IQ van 36/42 = 0,85 (85) . Na de basisschoolleeftijd echter, kun je niet meer zo nauwkeurig meten wat nog normaal is voor de leeftijd ; de verschillen die als kind al bestonden echter, lijken redelijk constant voor het hele leven te zijn. Je kunt echter niet meer zeggen "die heeft op zijn 36e het verstand/de ontwikkeling van een 47-jarige (en vice versa). Daarom nemen we voor de bevolking als geheel een gemiddelde van 100. En zijn de test zodanig ontwikkeld dat betere of slechtere scores de uitersten van de curve weer proberen te geven - zij het dat je op een gegeven moment op een IQ komt zo laag dat je niet meer testen kan, en zo hoog dat het niks meer zegt. (En afgezien daarvan zegt een IQ-test vooral hoe goed je IQ-test kunt maken ; het is op geen enkele manier een betrouwbare voorspeller voor hoe je leven of carrière gaat verlopen). "Slim" is geen voldoende meetbaar of zelfs maar voldoende gedefinieerd begrip om van 'keren zo veel' of 'zo weinig' te spreken. Je kunt wel zeggen dat iemand twee keer zo zwaar is als een ander, of twee keer zo oud, maar 2 keer zo slim werkt niet. Nog los van het feit dat hele intelligente mensen ook hele domme dingen kunnen doen ; academische intelligentie (wat de IQ-test meet) of de sociale of emotionele intelligentie / creativiteit en boerenslimheid gaan wel vaak maar zeker niet per definitie samen ; sterker nog, grote uitschieters op IQ komen juist op dat sociale vlak nog wel eens tekort om echt een succesvolle carrière na te jagen. Of dat dan twee keer zo slim is ?? Je kunt het dus eventueel wel zeggen, om aan te geven dat iemand beduidend begaafder is dan een ander, maar je kunt het niet meten of berekenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100