Waarom brengt de nacht inspiratie?

's Avonds en 's nachts krijg ik opeens allerlei ideeën voor mijn boeken, wat ik overdag niet krijg. Het lukt mij dan ook veel beter om eraan te werken dan overdag.

Ik merk dat ik hier lang niet de enige in ben. Alles waar inspiratie voor nodig is lijkt om de ene of andere reden 's nachts beter uitgevoerd te kunnen worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ons leven overdag is als een grote fabriek die in de ochtend opstart en waar steeds meer machines gaan werken, die allemaal lawaai geven en aandacht nodig hebben. Tegen de avond gaat de ene na de andere machine stoppen, tot dat de rust weer geheel is teruggekeerd. Dan is er tijd voor inspiratie.

Volgens mij maar 1 reden vooor : De rust. 's Nacht is het veel stiller, wordt je niet afgeleid door de telefoon, de post en de deurbel.

Overdag ben je bezig met de dingen die je moet doen,je lichaam heeft dan geen rust en gunt het zichzelf dan ook geen rust en is gefocust op alleen die dingen die nog moeten. Avonds en nachts komt je lichaam en geest tot rust en krijgen die dingen de ruimte om zich te ontplooien.

Da's heel logisch en voor de hand liggend : dan heb je de rust aan je hoofd, en ben je nog helder genoeg om dieper over dingen na te denken en komen de beste plannen in je op. Ongetwijfeld ben je dan ook een avondmens. Ik kan het namelijk absoluut niet ; om een uur of elf, half twaalf, gaat bij mij letterlijk het licht uit en bak ik er niks meer van. Maar oh, die eerste uren van de ochtend, als iedereen nog slaapt en ik al heerlijk met mijn eerste kopje koffie in de tuin zit (zo tussen 6 en 8 uur 's morgens); dan komt het aan de lopende band. Moet ik echt ergens creatief mee aan de slag, dan kan ik het beste nog eerder opstaan. Het is wel het prettigst als het al licht is trouwens. Het is dus niet zozeer het tijdstip van de dag, (al lijken er iets meer avond- dan ochtendmensen te zijn, maar volgens mij heeft dat ook wel iets kunstmatigs) maar het moment van de dag dat bij jóu past, en bij jou is dat de avond/nacht. Dat je (nog) niks anders (meer) aan je hoofd hebt en je kunt concentreren op dingen waar je je volle concentratie voor nodig hebt. Dat zijn dan je meest productieve uren.

Het is zo dat bij ontspanning hoort ook een beter contact tussen linker en rechter hersenhelft. Het is die situatie waar je tot rust komt, waar gebeurtenissen van de dag hun plek krijgen, dat er ideeen boven komen borrelen.

overdag moet je van alles.s'nachts staat die verplichte wereld stil(voor de meeste dan)en dat voelt veel vrijer aan.voor creatieve inspiratie is totale vrijheid nodig,de vrijheid om te kunnen creëren wat er in je opkomt.

's nachts wordt je door niets afgeleid en het confronteert je met het levenseinde omdat het donker is

Overdag heb je ZOVEEL andere dingen aan je hoofd en te doen...er is simpelweg geen ruimte voor andere gedachten of ideeen. s'Nachts...leef je heel anders..en is je hoofd als het goed is niet gevuld met dingen van overdag. Zodat je mooie dingen mag ontvangen om er iets mee te mogen doen. Prachtig. Groetjes.

Allereerst, 's avonds/ 's nachts heb je (een) andere hormoonspiegel(s). Die beïnvloeden je denken en voelen. Neem daarbij de rust, dus het uitblijven van veel prikkels uit de omgeving, allerhande afleidingen, et voila, een grotere toegang tot je eigen fantasie. Die fantasie die er altijd is, maar zijn weg niet vindt, beter gezegd, jij vindt je weg niet daar naartoe. Tot jezelf komen is een kust, vaak dus een kwestie van tijd en gelegenheid. Bioritme groet

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100