Wat is de verklaring van IQ test vragen over kleuren en vormen?

Een lang tijdje geleden deed ik een IQ test op CDrom met mijn computer. Best leuk. Vooral dan de vragenreeksen met 'wat hoort in het rijtje' en zo. Maar van een reeks begrijp ik gewoon niet wat de logica is.

Het waren allemaal vragen in de tent van
Als alle rode vierkanten, groene cirkels waren. Welke uitspraak is dan correct ?
En in een van de mogelijke antwoorden hadden ze het nog eens over gele driehoeken ook.
Ik begreep het niet en heb gewoon bij elk van de vragen die zo was keuze 4 genomen 'geen van bovenstaande'.

Ik ben geen dommerik, maar ik haalde daar toch maar een IQ van 70. ( tussentijds want over de hele lijn was het wel redelijk )
Maar kan iemand die vragen iets verklaren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zou de exacte vraag hier moeten reproduceren, dan kunnen we pas zeggen wat de bedoeling is van de vraag, maar bij een vraag die begint met "als ... welke uitspraak is dan correct?" neem ik aan dat het gaat over logisch redeneren. Als alle rode vierkanten groene cirkels waren, is mijn rode vierkant dan een groene cirkel? - > Het antwoord is "Ja", immers: álle rode vierkanten zijn groene cirkels, dus die van mij ook. Dat is klassieke propositielogica. Je kunt voor "rood vierkant" alles lezen wat je wilt: Als alle mannen een snor hebben, heeft mijn man dan een snor? - > Ja natuurlijk, want álle mannen hebben een snor. En als alle mannen een snor hebben, en ik heb een snor, ben ik dan een man? -> Antwoord: dat weet je niet. Je weet alleen dat alle mannen een snor hebben, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen die een snor heeft, ook een man is. Andersom: als alle mannen een snor hebben, en ik ben een man, heb ik dan een snor? -> Ja, dat wel. Het kan ook over iets heel anders gaan hoor, maar nogmaals: daarvoor zou je de precieze vraag moeten geven.

Ik ken de exacte vragen niet, maar ik denk dat het te maken heeft met veranderingen. Van rode vierkanten naar groene cirkels veranderen kleur EN vorm. De volgende verandering zou dan ook kleur en vorm moeten veranderen en zou dus gele driehoeken kunnen worden. Geen groene of rode driehoeken en geen gele cirkels of vierkanten.

Het heeft iets te maken met wat men in het engels 'quantative reasoning' noemt. Heb geen tijd om het uit te leggen maar hier http://www.uwyo.edu/smtc/_files/docs/projects/qr%20stem/qr%20resources/quantitative%20reasoning%20an%20overview.htm kan je er wat over lezen in het engels.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100