Hoe zit het met het EQ van sommigen?

Als je bevriend bent met iemand, waarvan je weet dat diegene je mag, maar zo iemand toch weinig belangstelling toont. Hiermee bedoel dus dat diegene weinig interesse in je leven toont. Je kan het dus wel op heel veel andere vlakken met zo iemand vinden, he.
Is het dan zo dat deze persoon een laag EQ heeft. (weinig empathie)? Ik heb het niet over IQ, dat jullie dat ff weten!

Weet jij het antwoord?

/2500

Net als met IQ heb je met EQ verschillende niveaus. Vergis je niet in degene die wat minder belangstelling toont, het kan ook heel goed dat diegene heel snel informatie opneemt en dan 'weet' hoe het met je is/wat je doet, door dingen die hij/zij opvangt en meteen verwerkt in zijn/haar hoofd. En omdat hij het dan al weet vergeet hij er naar te vragen. Maar ja, er zijn ook gewoon mensen die zo opgaan in hun eigen wereld dat ze niet aan anderen denken. Dat zou je een laag EQ kunnen noemen. Maar toch zou ik belangstelling niet direct met EQ in verband brengen. Voor mij is EQ meer in hoeverre iemand zich in kan leven in jouw problemen/gevoelens, lijkt mij iets totaal anders...

Ja dat kan best! Bij emotionele intelligentie gaat het kort gezegd om gevoel, gevoeligheid voor, bewustzijn van en invoelend (empatisch) vermogen betreffende de eigen gevoelens en die van anderen Ook behelst EQ het vermogen tot associatief denken en heeft mede invloed op het verwerven van vaardigheden. Wanneer die persoon dus weinig interesse in je leven toont en derhalve vrij oppervlakkig naar jou toe overkomt dan zegt dat wel iets over die persoon zijn EQ. Wat ook kan is dat die persoon een gemiddeld EQ heeft maar gewoon niet geinteresseerd is in jou en dus ook niet de vriendschap voelt voor jou als jij voor hem/haar. Dat kan ook? Maar dan nog, dan heb je nog fatsoen...... is ook een onderdeel van EQ.

EQ staat voor meer dan empathie. EQ is een maateenheid om aan te geven dat mensen emotioneel begaafd zijn. En begaafd is niet het zelfde als begaan. Het wil niet zeggen wanneer iemand niet begaan is ze in de onmogelijkheid verkeren deze zaken te zien. Aan de andere kant: wanneer iemand effectief begaan is met jou volgt de empathie normaal gezien ook. Dit heeft te maken met energie. Als mensen energie kunnen putten uit jou dan gaan ze het er ook graag insteken. Dit wil zeggen dat mensen graag luisteren wanneer er ook naar hen geluisterd word. Wanneer je met problemen zit en deze verteld tegen deze persoon zie dan ook dat hij dit kan bij jou. Als deze persoon voelt dat hij geen energie kan putten omdat jij niet naar hem luistert dan gaat hij snel het gevoel krijgen dat hij de enige is die daar energie in steekt. Denk maar aan het principe van de communicerende vaten. als het vat nooit terug gevuld geraakt kan je er ook niets meer uit halen.

Hoeft niets met EQ te maken te hebben. Misschien is die persoon gewoon niet zo geinteresseerd in jou dan jou in hem of haar?

Grappig. Want je kunt het ook omdraaien. Het is heel goed mogelijk dat de persoon waarmee je bevriend bent een laag EQ heeft. Maar het zou ook zo kunnen zijn dat jij zelf vaker verzeild raakt in relaties en vriendschappen die niet in evenwicht zijn (qua interesse in elkaar). Dat kan ook een teken zijn van een minder ontwikkeld EQ van jouw kant. Zomaar een gedachte, het hoeft helmaal niet zo te zijn ;-)

Het kan ook een wal van zelfbescherming zijn. Ik besef hoeveel kwaad er in deze wereld is en mijn enige bescherming tegen een mateloze woede is dat om er wat lacherig over te doen. Maar ik zou de daders anders misschien opblazen, zoals sommige mensen doen zonder uitlaatklep.

Het EQ is als variant op het IQ een getal wat bepaalt hoe je omgaat met situaties. Het zegt inderdaad iets over inlevingsvermogen, maar ook over tact, zelfbeheersing, het vermogen om je sociaal aan te passen en hoe je ervaren wordt. EQ moet niet verward worden met sociale maniertjes, het zegt veel meer over je zelfkennis en je besef van wat je doet met en bij anderen. Iemand met een hoog EQ zie je in de persoon van Maxima. Ze komt door haar ontwapenende manier positief over, er zijn maar heel weinig mensen die een hekel aan haar hebben. De mensen die dat hebben konden weleens een laag EQ hebben, maar dat is een persoonlijke mening. Ten onrechte wordt een hoog EQ ook wel eens aangezien voor een hoog IQ. Je kunt echter een hoog IQ hebben en een laag EQ. Iemand met een hoog EQ zal geen laag IQ hebben, maar dat hoeft ook niet heel hoog te zijn. Met een hoog EQ kom je vaak verder dan met alleen een hoog IQ, omdat deze mensen als prettig in de omgang, sympathiek, betrokken en intelligent ervaren worden. Dat werkt meestal voor je. Mensen met een hoog EQ weten zich zo te gedragen dat ze zelfs door sexegenoten niet als bedreigend maar als goede vriendin ervaren worden. Vrouwen schijnen gemiddeld genomen een hoger EQ te hebben dan mannen. Het is een term die nog volop in ontwikkeling is.

EQ betekent emotionele intelligentie. Het is een onzinbegrip. Emoties en intelligentie hebben niets met elkaar te maken. Bedoeld wordt natuurlijk het vermogen om op anderen in te spelen, iets wat autisten niet goed kunnen. Je hebt mensen die weinig geinteresseerd zijn in hun medemens. Dat kan van alles zijn: een psychopaat? een narcist? een imbeciel? een lijder aan een depressie? een schizofreen? een hufter? een sukkel?

Ik kan me niet voorstellen dat jouw stelling iets met E.Q. te maken heeft. Misschien heeft deze persoon juist een hoog e.q. en weet hij/zij dus ook dat het voor hem/haar heel verstandig is om niet teveel van de mensen om hem/haar heen te hoeven weten. Je zou er alleen maar verantwoordelijk voor worden! Misschien heeft het meer te maken met jouw verwachtingen van de mensen om je heen. Op het moment dat jij raakvlakken met iemand hebt, er dus een 'klik' is tussen jou en een ander, begin jij misschien wel te verlangen dat die ander meer van jou wil weten. Als dat dan vervolgens niet gebeurt ben je teleurgesteld in die ander. Je kunt je afvragen of dat emotioneel verstandig is! Hoe meer je verwacht, hoe vaker je teleurgesteld kan worden. Accepteer de ander, gewoon zoals die is, wees emphatisch naar de ander, en zie het terugkomen!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100