Hoe leer ik namen onthouden?

Ik ben 40+ en heb eigenlijk nooit goed namen van anderen kunnen onthouden. Hoe kan ik mezelf daarin trainen zonder van iedereen een fotootje te hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Door een kenmerk van die persoon aan de naam toe te voegen. Zoals Kees bril, Piet snor, bij mij helpt dat altijd.

Foto's maken van mensen en de namen eronder zetten en elke dag oefenen

Wat ik altijd doe als ik niet op iemands naam kan komen is: Dan ga ik het ABC af...ik begin met de A en denk dan is het met een A? Zo niet dan neem ik de B en zo verder,meestal als ik bij de betreffende beginletter bent,herinner ik de naam weer... Probeer dat eens....

Wat ikzelf altijd wel handig vind is het volgende: Stel jij geeft mij een hand en stelt je voor; hallo ik ben jammer, zeg ik hallo jammer ik ben Loes. Dus, ik herhaal de naam van de persoon tegenover me, doordat je de naam herhaalt kun je hem makkelijker onthouden. En het geeft meteen een 'speciaal' gevoel voor de ander, probeer maar eens uit.

-Maak een rijmwoord op de naam. Henk (waar ik aan denk) -Verzin een eigenschap bij de persoon met die naam. (Henk, die altijd zoveel praat) -Noem de naam in combinatie met waar je de persoon van kent. (Henk, van de sportschool)

Wat ik wel eens deed toen ik nog in het onderwijs zat, was alle leerlingen iets over zichzelf op laten schrijven op een soort indexkaartjes en dan op de achterkant de namen. Evt. kun je bij de gegevens van die personen ook nog een ezelsbruggetje opschrijven of iets karakteristieks. En dan maar oefenen met die kaartjes... In de hoop dat het ooit blijft hangen. Als je de pech hebt, om zoals ik last te hebben van Prosopagnosia helpen die kaartjes ook niet. Dan kun je altijd nog het volgende doen: als je niet meer weet hoe iemand ook al weer heet (90 van de 100x) vragen hoe zijn of haar achternaam ook al weer was, dan schiet de voornaam je wel weer te binnen. Wat ook goed werkt, is gewoon eerlijk vertellen dat je niet meer weet hoe hij of zij heet, maar dat je wel weet hoe het heet dat je niet meer weet hoe hij of zij heet: Prosopagnosia! Hoef je alleen dat woord te onthouden...

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Prosopagnosia

Ik heb hetzelfde probleem. Daarentegen kan ik heel goed gezichten onthouden. Wat bij mij goed werkt is het volgende: Ik schud iemands hand en kijk hem/haar goed aan. Wanneer de persoon zijn naam noemt, herhaal ik de naam in mijn hoofd nog een keer. Daar koppel ik het gezicht bij en het werkt!

Gelijk opschrijven! En goede beschrijving erbij zetten, met bv wanneer ontmoet, waar ontmoet, waarom ontmoed bv.

Herhalen. Een onzinnige voorwaarde om vooraf middelen (zoals plaatjes) hierbij te ontzeggen.

Wanneer je met diegene in gesprek bent, is het soms handig om zijn of haar naam meerdere malen te herhalen. Zoals; Peter, hoe bevalt je eerste dag bij...? Of een andere vraagstelling. Wanneer het gesprek is beëindigt, kun je zijn of haar naam eventueel in je agenda schrijven, zodat je het die week nog even terug kunt zien. Inderdaad is het soms niet verkeerd om bepaalde persoonskenmerken toe te voegen. Aan het einde van de week herhaal je de namen van die week nog even en lijkt het mij niet meer mis te kunnen gaan. (Er wordt gezegd dat je bepaalde woorden/zinnen of teksten 5 a 7 keer moet herhalen om ze echt te onthouden)

Door je meer te interesseren in die persoon. Het gevolg is dat je zijn/haar naam veel makkelijker kunt onthouden, de relatie leggen.

Ik werk in de logistiek en ik heb wel iedere week een andere gezicht, maar die namen zijn nog steeds een ramp. Ik heb voor mezelf alle voor en achter namen op een rijtje gezet met telefoon nummers er achter, iedere dag kijk ik op het rooster wie er komt en als de gene door de deur komt zeg ik goedendag en dan de naam en vraagt hoe het met die gene gaat, of ik vraag naar een gebeurtenis die hij/ zij mij vertelde te zijn gaan doen. Doe dit iedere dag en je kent iedereen en wat ze doen en het belangrijkste hun namen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100