Waarom lijkt het of deze foto in 3D is?

Ik heb in Paint dit kunst werkje gemaakt. Op internet zie ik wel eens foto's bijvoorbeeld op een podium met blauw en rood licht.
Dat lijkt de foto net of het 3D is.
Zo ook op mijn kunst werk zeggen meerdere personen die ik dit laat zien.
Het is net of de blauwe krullen verder weg staan dan de rode. Zeker als je er een paar seconden naar kijkt.
Hoe kan dat?
Of ziet niet iedereen dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Rood is een agressieve kleur die snel de aandacht trekt en je 't gevoel geeft dat die op de voorgrond aanwezig is.

Er zijn hier twee effecten: 1) De blauwe figuren zijn iets "waziger" dan de rode, waardoor ze verder naar achteren lijken te zijn (dit effect zie je ook als je met 1 oog kijkt, en dan zie je geen stereoscopische diepte) 2) Als je brildragend bent: een bril werkt ook een beetje als een prisma, en rood en blauw licht liggen kwa golflengte het verst uit elkaar, en de breking ervan is dus net een beetje anders. Daardoor lijken de blauwe figuren op een andere afstand uit elkaar te liggen dan de rode figuren. Draai je hoofd maar een beetje links-rechts en blijf naar de figuren kijken. Toegevoegd na 9 minuten: Het antwoord van cryofiel lijkt plausibel, en het heeft wel met prismawerking (dispersie) te maken, maar niet met of je iets scherp of onscherp op je netvlies krijgt. Zowel de rode als blauwe figuren zijn scherp, alleen omdat de lichtbreking een iets andere hoek heeft, komen ze in je linker en in je rechteroog op een iets andere plaats terecht. Het verschil in beeld tussen links en rechts is wat de hersenen interpreteren als diepte. Toegevoegd na 40 minuten: Het effect heeft nog een naam ook (net gevonden): http://en.wikipedia.org/wiki/Chromostereopsis De wetenschappers hebben blijkbaar al dezelfde discussie gehad tussen wat ik zeg en wat cryo zegt, maar het effect dat ik beschrijf zou de overhand hebben. Toegevoegd na 1 uur: Volgens http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/014193829390093K is er ook nog het effect dat heldere objecten dichterbij lijken dan donkere objecten. Toegevoegd na 10 uur: Een interessante tekst op : http://www.luminanze.com/writings/chromostereopsis_in_ux_design.html , daaruit heb ik de afbeelding gehaald die uitlegt wat ik bedoel.

Ik gok dat je bijziend bent, en dat je een bril draagt. Hoe meer bijziend je bent, dus hoe sterker negatief de bril is die je ophebt, hoe sterker je dit effect ziet. Heb je een positieve bril (voor verzienden), dan zie je juist de rode lijnen verder weg staan dan de blauwe. Wat jij hebt ontdekt, is een verschijnsel dat we chromatische aberratie noemen. Het wordt veroorzaakt door dispersie - dat is het verschijnsel dat ervoor zorgt dat een prisma invallend wit licht splitst in de kleuren van de regenboog. Chromatische aberratie is de nachtmerrie van elke ontwerper van optische systemen. Het zorgt ervoor dat een lens het rode licht op een andere plek concentreert dan het blauwe licht. Precies dat verschijnsel zorgt ervoor dat voor jou de blauwe kringels op een andere afstand lijken te liggen dan de rode kringels. Als jouw ogen scherpstellen op het beeldscherm, zorgt de chromatische aberratie van je brillenglazen ervoor dat het rode licht net *achter* je netvlies scherp wordt afgebeeld, en het blauwe licht juist net *voor* je netvlies. Zie het plaatje hieronder. Wil je de rode kringels scherp zien, dan moet je ooglens het licht wat extra afbuigen, om het rode licht *op* je netvlies scherp te krijgen. Dat jij je ooglens extra moet inspannen om de rode kringels scherp te zien, interpreteren jouw hersenen als: dan zullen die rode kringels wel dichtbij zijn. Bij de blauwe kringels is het net andersom: om die scherp te zien moet je ooglens juist wat minder hard werken. Jouw hersenen interpreteren dat als: dan zullen die blauwe kringels wel wat verder weg zijn. Bij brillenglazen is de dispersie groter dan bij contactlenzen. Als je zowel bril als lenzen hebt, kun je het verschil zelf proberen - dat heb ik daarnet ook gedaan. Je kunt dit verschijnsel ook goed zien als je naar de maan kijkt. Kijk niet recht naar de maan, maar kijk door de rand van je brillenglazen naar de maan (daar is het effect sterker dan in het midden). Je ziet dan aan de ene kant van de maan een rood randje, en aan de andere kant een blauw randje. Wat je ziet zijn de rode en de blauwe beelden van de maan die door jouw brillenglazen op een andere plek worden afgebeeld.   Toegevoegd na 6 minuten:   In het plaatje is de paarse lijn jouw netvlies. Je ziet dat het rode licht *achter*, en het blauwe licht *voor* je netvlies scherp wordt afgebeeld.  

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Chromatische_...
http://www.cyberphysics.co.uk/topics/light...

Een foto is natuurlijk een 2D voorwerp. Maar om een 3D effect te krijgen in een foto, zal een fotograaf moeten gaan werken met licht en met schaduw. Zonder deze elementen, zal een foto altijd 2D blijven. Tekenaars en kunstenaar weten dit ook. Zie de afbeeldingen. Schaduw (donkere delen) heeft de neiging om naar achteren te gaan in het beeld. Licht staat meer op de voorgrond. Zo dus ook met jou blauwe en rode kleuren. Toegevoegd na 1 minuut: 2e afbeelding Toegevoegd na 2 minuten: Lukt niet! http://i64.photobucket.com/albums/h173/Little-_-Devil/Tekeningen002.jpg http://vreedeveld.files.wordpress.com/2011/02/kelly.jpg http://www.artsy.nl/wp-content/uploads/2012/09/samuelsilva-2.jpg

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100