Als mensen een fobie hebben, is deze er al vanaf de geboorte of krijgen ze deze door gebeurtenissen tijdens het (vroege) leven?

Ik vraag me af of een fobie aangeboren kan zijn, of dat je deze krijgt doordat je een gebeurtenis meemaakt.
Zo vind ik arachnofobie zeer vreemd. Deze angst houd ons alleen maar tegen, tenzij het natuurlijk een gevaarlijke spin betreft. Ook hoogtevrees is vaak meer een last dan een lust.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb nog even wat verder gezocht en er blijken wel wat biologisch (aangeboren) factoren te zijn maar je hebt altijd wel iets nodig wat je later hebt meegemaakt: Het is belangrijk om te beseffen dat de wetenschappelijke kennis op het gebied van het ontstaan van angststoornissen en fobieën nog altijd niet volledig is. Vermoedelijk liggen er altijd meerdere oorzaken ten grondslag van een angststoornis. Een fobie ontstaat waarschijnlijk pas als gedurende een langere periode meerdere van deze factoren tegelijkertijd een rol in iemands leven spelen. Er is dus geen sprake van één definitieve oorsprong van een fobie. Hieronder volgen enkele mogelijke oorzaken. 1 Biologische factoren: Er kan sprake zijn van verstoringen in de werking van de hersenen. Er is dan bijvoorbeeld te weinig of teveel activiteit in een bepaald deel van de hersenen. Ook verstoringen in het niveau van bepaalde stoffen in de hersenen kunnen een rol spelen in het onstaan van een fobie. De biologische factoren van fobie zijn onder te verdelen in (deze factoren worden beter uitgelegd in de bron maar dat past hier niet): Oerangsten Serotonine Medicatie en drugs Erfelijke factoren 2 Cognitie De term cognitie staat voor ons kenvermogen. Onze gedachten kunnen bijdragen aan het ontstaan van een fobie. Dergelijke denkpatronen zijn disfunctioneel omdat ze onjuist zijn en meer kwaad dan goed doen. Een voorbeeld van zo’n verkeerd denkpatroon is bijvoorbeeld het zogenaamde doemdenken. 3 Aangeleerd gedrag Een fobie kan gezien worden als geheel of gedeeltelijk aangeleerd gedrag. Dit kan zich uiten in de volgende vormen (ook weer meer info in de bron): Negatieve koppeling Verwachtingsangst 4 Eerdere levenservaringen Volgens deze theorie kunnen fobieën voortkomen uit trauma’s of gevoelsconflicten uit de jeugd, die niet zijn verwerkt of opgelost. Als op latere leeftijd deze gevoelens en spanningen nog niet zijn verwerkt, kan dit worden omgezet in een fobie. De eigenlijke bron van het probleem ligt dan nog altijd in de jeugd. Het kan zijn dat een dergelijke fobie vooral tot uiting komt in periodes vol (emotionele) spanning en stress. Vaak zijn dit periodes van grote verandering, of bij het betreden van een nieuwe levensfase.

Bronnen:
http://www.therapiehulp.nl/klacht/angst/fo...

Een fobie wordt veroorzaakt door een bewuste, of zelfs onbewuste ,zeer negatieve ervaring, meestal in de jeugd. Het is een onjuiste en onnodige reactie van ons brein/ lichaam. Het lichaam gaat in een soort van alarmstand en schakelt gewoon wat zaken uit.

Beiden. Met andere woorden: Een fobie kan in aanleg aanwezig zijn, maar kan ook voortkomen uit een traumatische ervaring. Dat een fobie in de aanleg kan zitten, blijkt uit onderzoek. Zo is bij veel mensen met bv smetvrees of een controletic vaak sprake van aanleg. Ook kan er een bepaald stofje in de hersenen ontbreken (dat stofje zorgt er bv voor dat iemand tevreden is met eenmaal controleren of de deur wel op slot zit. Ontbreekt dat stofje, dan blijft iemand 24 per dag controleren of de deur wel op slot zit). Ook zaken als hoogtevrees zitten vaak in de familie en zijn genetisch aanwezig. Maar ook een traumatische gebeurtenis in de jeugd kan tot fobisch gedrag leiden. Iemand die ooit als kind langere tijd opgesloten heeft gezeten in een kleine ruimte kan de rest van het leven ernstig claustrofobisch blijven, om maar een voorbeeld tenoemen.

Een pasgeborene kent nog niets, dus ook geen angsten. Angst krijg je door negatieve ervaringen of het wordt je aangeleerd. Een kind van een moeder met angst voor spinnen kan het kind deze angst aanleren. Een kind die seksueel misbruikt is zal angst voor seks krijgen, niet dat het er al was, maar door het vreemde en de dwang ertoe. Een kind zal geen hoogtevrees van zichzelf hebben, maar zal het krijgen als mensen op allerlei manieren het kind bij hoogte weghoudt en hierbij aangeven wat die diepte voor nadelen heeft. Zolang kinderen volwassenen over angsten horen, over de nadelen ervan wordt het dus aangeleerd en is het geen aangeboren afwijking.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100