Waarom doen sommige mensen hun hand voor hun mond als ze lachen om een erg grove grap?

ik doe het zelf ook wel is, als ik erg moet lachen om iets wat ik eigenlijk ook wel zeilig vind. maar waarom doe je dan je hand voor je mond?

voor de duidelijkheid onderstaande vraag is op een andere manier gesteld

http://www.goeievraag.nl/vraag/persoon-gezondheid/overig/mensen-erg-lachen-houden-hand.243970

en gaat over heel erg hard lachen, en daar geven de antwoorden aan dat je niet je mond helemaal wil open laten.

mij gaat het dus om grappen of filmpjes die je eigenlijk te grof vind of ook wel zielig waarna dit automatische in werking treed, als je toch moet lachen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De hand voor je mond gebeurt onbewust bij vrijwel iedereen. Bij hevige schrik en ook bij lachen. Ook bij huilen hebben we die neiging, alleen bedekken we daarbij vaak onze ogen ook, of het hele gezicht. Zodra je je verspreekt of iets vertelt dat je niet wilde vertellen, zo'n 'oeps' moment, dan doe je het ook. Het heeft te maken met onze sociale omgeving. We zien het als een soort sociale fout. De hersenen zeggen "blokkeer die mond, leg jezelf het zwijgen op en voorkom dat je nog meer zegt". Hiermee is het allemaal ooit begonnen en in de loop van de menselijke evolutie is dat gebaar uitgebreid tot elke sociale fout. Je hebt een glas laten vallen, je bent een afspraak vergeten...hand voor je mond. Daarna volgt weer een stap; Ik zie dat een ander iets fouts of stoms doet; hand voor je mond. Dan heb je het over inlevingsvermogen, empathie en wordt het een soort plaatsvervangende schaamte. Een emotie werkt onafhankelijk van het verstand en voordat je verstand rationeert, heb je in een split second al de emotie als bijv. schrikken en automatisch gaat je hand naar je mond. Je wilt hiermee zeggen;" verontschuldiging, vergeef me ik heb een fout gemaakt'. Ook al heb je die fout niet zelf gemaakt, ons brein ervaart het wel zo en in de loop der tijd is er een sociale boodschap bij gekomen; ik vind dit wel erg hoor. Het is een dermate universeel gebaar geworden dat het als het ware verankerd zit in de genen. Zelfs al zou je helemaal alleen opgroeien in een klein kamertje, zit het in je. Het behoort het tot het arsenaal aan communicatiemiddelen die je tot je beschikking hebt zoals lachen, huilen , schrikken, dreigen, handen schudden enz. Dit laatste is ook ooit ontstaan waarschijnlijk door de apen;'" Ik geef je mijn hand, ik ben zonder wapens en zonder agressie". Men doet het ook overal. Bij schaterlachen doen we het namelijk niet. Dan slaan we op de knieën en sperren de mond wijd open. Dat komt omdat dit een lach is die gewoon komt en waar iedereen van harte uitbundig meelacht. Je hebt dan niet onbewust het idee een sociale fout te maken.

Het is de combinatie van lachen en een hand voor je mond doen vanwege iets ergs, wat je normaal ook doet als je niet moet lachen en iets ergs ziet. Toegevoegd na 4 minuten: Theorie en aanname: Waarschijnlijk zal het breineffect wat zorgt voor de lach of eerder zijn of overheersen (zal verschillen per persoon per onderwerp), daarna zal pas de realisatie zijn dat het eigenlijk ook erg is. Doordat dit in een split second gebeurt lijkt het een ding, terwijl het twee verschillende handeling/uitingen zijn.

Je voelt je een eigenlijk beetje gegeneerd om daarom te lachen, dus daarom doe je dat stiekem - met je hand voor je mond.

Dan geef je aan dat je je eigenlijk schaamt dat je lacht om iets?

Lichaamstaal is een zeer complex gebeuren en het is eigenlijk nog niet goed bekend, of dat (deels) aangeboren is of alleen aangeleerd. Het zijn handelingen, die het individu meestal onbewust doet, hoewel je sommige ervan ook bewust kunt doen danwel kunt leren veranderen. Gevoelens zijn moeilijk onder woorden te brengen. Door middel van (onbewuste) lichaamstaal kunnen we duidelijk maken wat we precies bedoelen. Naar mij idee is dit hand voor de mond slaan aangeleerd gedrag en al op zeer jonge leeftijd - als baby - d.m.v. spelletjes van volwassenen. Als volwassenen iets geks doen bijvoorbeeld, bij een baby om hem te laten lachen (volwassenen doen dan de gekste dingen om een baby aan het lachen te krijgen), dan slaan ze na dat gek doen de handen voor de mond in de zin van "stoute mamma/ pappa/volwassene". Op latere leeftijd kan een kind dat gaan nadoen en op die manier wordt het een onbewuste gewoonte. Als je iets raars /stouts /mafs /grappigs ziet wat eigenlijk niet hoort, dan sla je de handen voor de mond. Interessant gegeven betreffende lichaamstaal vond ik: "In zijn onderzoek naar menselijke communicatie vond Albert Mehrabian, psycholoog aan de universiteit van Los Angeles, in de jaren zestig bij Amerikanen dat vooral communicatie van emoties via lichaamstaal verloopt: 55% van die communicatie bestaat uit lichaamstaal, 38% door de stemklank en 7% door middel van woordenn." http://nl.wikipedia.org/wiki/Lichaamstaal

De mond is een bron aan informatie over iemand zijn gemoedstoestand. Daaraan kan men sterkte maar ook zwakte laten merken. Hetzelfde geld ook voor de ogen. De hand voor de mond is louter het verbergen van emotie, die een gevaar met zich mee kunnen brengen. Bv er struikelt iemand wat een lach bij uzelf teweeg brengt. Persoon in kwestie ziet dit, komt op u af en geeft u een klap op de neus. Volgende persoon struikelt, weer komt die lach naar boven maar ook de pijn aan uw neus, met als resultaat dat je uw lach verbergt. Het kan ook over schaamte gaan. Iemand vertelt een jodenmop over een concentratiekamp Weer die zelfde lach, maar ook de beelden van de holocaust die naar boven komen. ook hier komt ook weer die pijn aan uw neus naar boven, want het kan zijn dat er een jood in de buurt is, Soms is een lach ook een moment waar je u kwetsbaar opstelt, soms zijn je ogen gesloten, een moment voor de vijand om toe te slaan. inderdaad weer op die neus. Soms lach je voor niets waardoor de mensen gaan denken dat er een hoekje af is. Wat logisch zou kunnen zijn na al die klappen op je neus. Allemaal redenen om die lach te verbergen. Allemaal overblijfselen van ons oerinstinct.Dit wordt niet aangeleerd maar zit in ons brein vastgebakken. Reden ook waarom we gaan vluchten bij gevaar, als we elkaar vastnemen beginnen over en weer te wiegen. Allemaal oerinstincten die de mensheid geholpen heeft om te overleven. Een man en een vrouw zitten samen op een stoel. Naar beiden wordt er iets gegooid. De man doet de benen toe, de vrouw doet de benen open. Dit heeft te maken met een automatisme,omdat de vrouw met een rok het oppervlak,om iets op te vangen,vergroot door de benen open te doen, terwijl de man juist zijn benen moet toe doen vanwege de broek. De dames doen ook de benen open wanneer zij een broek aan hebben. Robert

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100