Wat zijn precies neofreudianen?

Ik lees dat er een aantal mensen zijn zoals Horney en Erikson die het op fundamentele punten met Freud oneens waren, dus vandaar dat het begrip voor mij wat vaag is. Wat is nu een juiste definitie van een neofreudiaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Iemand die voortbouwt op theorie van Freud nadat hij/zij die gewijzigd of vernieuwd heeft. De basis is dus hetzelfde, maar met toevoeging van eigen theorieën van en modellen voor persoonlijkheidsontwikkeling. Karen Horney accepteerde bepaalde freudiaanse principes op het gebied van onderbewuste motivatie, maar ze was het niet eens met de dominantie van seksuele krachten. Erik Erikson onderkende het belang van de vroege kinderjaren in de vorming van vertrouwen, autonomie en initiatief, maar hij kon zich niet verenigen met de nadruk die Freud legde op de invloed van deze vroege ontwikkeling.

Wanneer men de term neo gebruikt in combinatie met een reeds gekende term en/of een reeds gekend concept, of een reeds bekende stroming dan wil men daarmee aangeven dat er vernieuwde en/of vernieuwende factoren worden toegevoegd aan het reeds bestaande concept, de reeds erkende stroming of term enz. Je kan het vergelijken met neoclassicisme alwaar bestaande klassieke kunstvormen/kunstwerken hebben geïnspireerd tot nieuwe kunstvormen/kunstwerken die essentiële gelijkenissen vertoonden met reeds bestaande klassieke kunstwerken maar tegelijk ook duidelijke afwijkingen vertoonden. Lees het artikel in bijlage eens en pas de essentie van het neo-gedachtegoed toe op het Freudiaans gedachtegoed. Simpelweg gezegd: Indien je het helemaal eens zou zijn met Freud dan ben je een rasechte Freudiaan. Indien je minimum 51 % van het Freudiaans gedachtegoed als uitvalsbasis van je eigen gedachtegoed hanteert dan ben je een Neofreudiaan. En dit terzijde: Als het jou allemaal niks kan schelen en je wil gewoon je eigen weg gaan dan ben je spontaan en stuur je neo uit de laan;-) Liefs, Succes en Big Smile van me

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Neoclassicisme

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100