Wat is de verantwoordelijkheid van "de maatschappij", als dit een abstract begrip, een definitie, niet aanwijsbaar is?

Wat ik vaak lees en hoor is, dat "de maatschappij"
- vroeger veel beter was,
- niet deugt of prima is
- zorgt voor ontevredenheid of juist tevredenheid
- niet zeker is, of juist wel
- veilig / onveilig is
etc.etc.

In feite worden er dan eigenschappen/ verantwoordelijkheden gegeven aan iets, dat niet bestaat.
Hoe zit dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is geen maatschappij. Er zijn alleen een heleboel mensen op een kluitje die allemaal hun eigen ding doen. Die chaos, wordt de maatschappij genoemd. Sommigen kunnen niet zo goed omgaan met chaos, of met zaken die buiten hun om lijken te gebeuren. Kijk maar een op een treinstation. Het is een mini maatschappij, en als je goed kijkt, heeft elke individu een eigen pad/doel die hij ook zelf uitvoert. Soms vallen 2 of meerdere individuen samen en maken wellicht een praatje of reizen samen. Zie dat dan als een bedrijfje met collega's. 1 persoon van de vriend heeft soms de leiding, of weet de weg te vinden. Net zoals in een bedrijf. Soms zijn de demoncraties, zoals in de regering. Zie je elke individu op een treinstation. Kan je naar elk van de persoon kijken? Kan je ook naar de totaliteit kijken, als 1 geheel. Zie je die choas die het lijkt te zijn? Wat is nu de verantwoordelijkheid van elke individu? Heeft 'chaos' een verantwoordelijkheid? Is het geheel verantwoordelijk voor jou leed? Als je op het treinstation met iemand botst, is dan die gehele chaos de schuldige? Moet de gehele chaos veranderen? Of moet jij je misschien anders opstelling binnen diezelfde chaos? Gek genoeg bots ik nooit tegen iemand op, als ik goed aangesloten ben op de universele energie. Dan kan ik zelfs de krant lezen, terwijl ik aan het lopen ben.

Eerst maar wikipedia: Het begrip maatschappij valt grotendeels samen met de notie samenleving, maar legt meer de nadruk op de institutionele, ordenende aspecten van de samenleving: de staat en de staatsapparaten. Daarmee is het ook een meer territoriumgebonden begrip dan samenleving. Toch wordt in het dagelijks leven, onder "de maatschappij" meestal wel de samenleving verstaan. De maatschappij zijn wij dus allemaal samen. Onze westerse maatschappij is gebaseerd op een christelijke levensmoraal, vrijheid van godsdienst en meningsuiting en een democratische politiek. Het geheel van instituten en samenlevingen en mensen vormen samen "de maatschappij". Als iemand denkt dat de maatschappij vroeger beter was, dan veronderstelt dat, dat het leven in het algemeen, voor iedereen dus, beter zou zijn dan nu. Dat blijft een persoonlijke visie. Want een ander zal daar heel anders over kunnen denken. Enkele jaren geleden had de Stichting Ideële Reclame, ook wel SIRE, de campagne De maatschappij, dat ben jij. Om iedereen er op te wijzen dat iedereen onderdeel uitmaakt van die maatschappij en dus mede verantwoordelijk is hoe de maatschappij er uit ziet. Toegevoegd na 1 minuut: Leuke link: http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/06/de-maatschappij-dat-ben-jij/

De maatschappij bestaat eigenlijk niet, het is het geheel van alle mensen. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen kleine stukje maatschappij, zoals in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw, Adolf Hitler niet op zijn eentje verantwoordelijk was voor de holocaust, maar bijna de hele Duitse bevolking. Maar de maatschappij kan in bepaalde gevallen ook de overheid zijn, als ze bekend is met wantoestanden en toch niet ingrijpt, zoals bij de Q koorts.

De maatschappij is wel degelijk een concreet iets. Hoe de krachten verdeeld zijn is in de praktijk minder duidelijk dan op papier. In theorie zijn we hier een democratie met een gekozen volksvertegenwoordiging en ligt de besluitvorming binnen dat systeem besloten. In de praktijk spelen ook andere factoren in niet geringe mate mee, zoals lobbyisten, pers en b.v. ons gedrag als consument. Dat maakt het er niet overzichtelijker op maar dat wil helemaal nog niet zeggen dat we als maatschappij geen verantwoording dragen; als wij met zijn allen comfort verkiezen boven het welzijn van onze omgeving (de Aarde) dan zijn we daar als samenleving wel degelijk voor verantwoordelijk. We kunnen dat niet afwentelen. Toegevoegd na 13 uur: Maar je kunt als individu geen verhaal halen, in die zin lijkt de maatschappij niet verantwoordelijk te zijn. Dat is natuurlijk zo maar als maar genoeg mensen tegen elkaar zeggen dat iets niet goed is dan leidt dat toch tot veranderingen. Soms leidt dat tot andere wetten, maar voor veel gedrag bestaan ongeschreven regels; een halve eeuw geleden vonden veel mensen je niet goed snik als je een psycholoog bezocht en nu gaan kinderen er om een verloren kalverliefde heen. De maatschappij keurt zulke dingen goed of af en daar zit de verantwoordelijkheid die we samen dragen. Je kunt wel niet met de rekening langs gaan, maar er verandert wel degelijk iets.

de maatschappij, dat zijn wij. dat is onze samenleving. daar valt veel over te zeggen, en dat gebeurt ook, maar het is natuurlijk een enorm breed begrip. de verantwoordelijkheid van de maatschappij nemen we als het goed is met z'n allen wij zijn allen onderdeel van "de maatschappij".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100