Is de eigenschap "durf" een aangeboren eigenschap of een aangeleerde eigenschap?

Ik zie namelijk in mijn eigen familie dat we niet allemaal de competentie "durf" beschikken. We nemen doorgaans niet vaak zomaar paden naar het onbekende. Blijven liever op een vertrouwde plek en vinden het soms wel leuk om wat te ondernemen maar het moet niet te gek zijn.

Is dit iets wat in ons diertje zit of iets wat ons met de jaren is aangeleerd, van familie tot familie?

Ik vraag dit me best af omdat ik graag wat meer durf zou willen vertonen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat het een combinatie is van beide en dat veel te maken heeft met de opvoeding. Kijk maar naar heel jonge kinderen: Er zitten er twee op de wip. Bij de ene staat de moeder erachter, met haar handen in de "vangstand" angstig te roepen: "Niet te hard hoor, straks val je eraf!". Bij de ander zit de moeder gezellig op een bankje, lacht en zwaait af en toe naar haar kind en zegt: "Goed zo, wat kun jij al hoog!". Welk kind zal later het meeste durf ontwikkelen denk je? Het is een kwestie van zelfvertrouwen, weten en erop vertrouwen dat je iets kunt als je het maar durft te proberen.

Durf is aan te leren denk ik maar wellicht ook enigzins genetisch bepaald. Het is een kwestie van jezelf op de proef kunnen stellen

Durf komt van de chauffeur en niet van de auto... Een mens is auto en chauffeur en zie elders op GV, want ik gebruikt dat al vele keren eerder... Durf is een eigenschap van de chauffeur, dus het is aangeboren... ingeboren, mag je ook zeggen... En alle toelichting ondersteunt mijn antwoord... De een wel en de ander niet... Het is niet aangeleerd, maar aangeboren... En de een niet en de ander wel...

Dit is een veel besproken vraag in de psychologie. Niet alleen bij durf maar ook bij andere eigenschappen. In de meeste gevallen is het antwoord dat het een beetje van beide is. Door je opvoeding/omgeving neem je minder risico's en dat doe je ook omdat het in je genen zit. Een interessant boek is 'dromen durven doen' van Tiggelaar, hierin worden praktische tips gegeven om wel meer te durven. Succes

Het hangt er een beetje van af, hoe het uitpakt als je de eerste keer iets 'durft', en dan bedoel ik niet een boom inklimmen of over een slootje springen, maar je hele leven omgooien en iets nieuws beginnen in de overtuiging dat het goed zal komen. Als je in je gezin tijdens het opgroeien ziet, hoe je ouders omgaan met onverwachte dingen, hoe ze improviseren, hoe ze een 'gok' nemen, krijg je denk ik een gevoel mee, dat je eigen vleugels je kunnen dragen, en dan gá je ergens voor, al weet je niet hoe het uit zal pakken. Het leven geeft nou eenmaal geen garanties, maar vraagt wél, om gelééfd te worden. Zoals Loesje zegt :'Wie met twee benen op de grond staat, komt nergens....'

Volgens een van de oude, grote, Romeinen, was durf iets dat je kunt aanleren. En mijn persoonlijke ervaring bevestigt dat: door je aan dingen bloot te stellen wordt het vertrouwd en minder eng.

Ik denk een aangeleerde eigenschap Sommige personen wileen wel iets maar durven het niet. Als ze het dan uiteindelijk toch proberen valt het achteraf vaak eerder mee dan tegen. Een angst overwinnen sterkt je. Ook de manier hoe je opgroeit speelt daar een rol in. Als alles voor je gedaan wordt en je heel beschermd opgevoed wordt zou je denk ik sneller geneigd zijn om iets niet te durven dan een persoon die van begin af aan zelf de kooltjes uit het vuur heeft moeten halen.

"Durf" is iets dat je kent, dat je in je hebt, dat je voelt borrelen in de situaties waarin het van toepassing is. Dat is niet te leren, want "durf" kun je niet proberen of ervoor kiezen.. Dat moet je 'hebben', dat moet je voelen stromen door je aderen. Het is in mijn optiek dus een aangeboren eigenschap. Je draagt hebt het altijd bij je gedragen en zal dat ook altijd doen.

Durven kun je leren, maar hoe meer testosteron in je lijf hoe makkelijker dat je zult (leren) durven. Het helpt dus nogal als je een man bent. Daarentegen zijn er vrouwen die meer durven als (sommige) mannen, dus testosteron alleen is geen garantie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100