Hoe noem je een psycholoog die voor zijn beroep mensen 'leest'?

Daarmee bedoel ik een psycholoog als Paul Ekman, die emoties van mensen afleest aan de hand van hun lichaamstaal, micro-expressies en stemintonatie.

Ik zoek dus echt het type psycholoog (zoals een neuropsycholoog zich met het brein bezig houdt en een klinisch psycholoog met de gezondheidszorgpsychologie) en niet de term 'mentalist'.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is gewoon een gezondheidspsycholoog of klinisvh psycholpog. Dmv praten, gedrag, emoties leest die iemand. Een goed psycholoog checkt dit wel bij de patient om zeker te weten dat hij de signalen juist interpreteert.

Ik verbaas mij over deze vraag. Iedere psycholoog wordt getraind in het lezen van emoties. "Normale" mensen kunnen dat ook, maar minder bewust. Kijk eens in een boek over NLP, bijvoorbeeld. Daarin staan allerlei schema's van hoe mensen reageren. Uitgangspunt is wat men (de psycholoog) ziet en hoort, zich daarvan bewust is, het kan duiden, en eventueel kan overdragen aan een supervisor of collega. Maar let wel, psychologie is een vak dat volop in beweging is. De huidige tendens is dat men beetje bij beetje van waarneming overstapt op metingen, zoals mri-scans. Bedenk ook, dat diagnostiek eigenlijk geen wetenschap is, maar een techniek. Over 10 jaar ziet dat er beslist heel anders uit. Je zult deze vraag niet voor niets stellen. Misschien kun je je vraag uitbreiden met jouw specifieke reden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100