Wat is in eenvoudig Nederlands de betekenis van Enantiodromie zonder dit lukraak van wiki te kopieren en plakken? Kan iemand een voorbeeld geven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Enantiodromie mag je lezen als het systeem dat er voor zorgt dat overvloed op een bepaald gebied zal leiden tot het tegendeel om de balance te herstellen. Toegevoegd na 33 seconden: Pardon: balance == balans.

Het is het omslaan van het ene uiterste in het andere uiterste, door tijd of door een andere invloed. Op wikipedia staat het voorbeeld van jeugd die tegen (karakter-)eigenschappen van de oudere generatie is, maar die op latere leeftijd zelf ook aanneemt. Eigen voorbeeld: Een kettingroker die na het stoppen omslaat naar een totaal anti-rook houding.

In de psycho-analyse zijn dit de tegenstellingen die ieder mens in zich heeft. Yin en Yang. Een lach en een traan, liefde en haat, vrolijk en triest. De kunst is deze op elkaar af te stemmen zodat je in harmonie bent met jezelf. De klank en stem sluiten aan bij elkaar. Hoog en laag komen uit tegen elkaar. Lang en kort bepalen elkaar. Moeilijk en licht vervolmaken elkaar. http://users.skynet.be/religie_info_site/godsdiensten/tao.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100