hoe kan het dat mensen met narcistische trekjes of narsicten de werkelijkheid niet kunnen zien?

bedoel dus niet het bewust ontkennen, liegen of verdraaien.
heb het dan over bewijsbare feiten en niet over persoonlijke meningen of andere zaken waar over te twisten is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ieder mens ziet en interpreteert de wereld vanuit zijn of haar eigen visie. Bij een Narcist is dit extreem, hij/zij kan zich totaal niet inleven in een ander. Voor een Narcist is er maar eén die ertoe doet, en dat is hijzelf. Alles is zwart/wit, grijstingen bestaan niet. Narcisme is echter een persoonlijkheidsstoornis, en een Narcist beziet de wereld dus vanuit een gestoorde visie. Hij/zij heeft als het ware een brilletje op met vertekenende glazen. Een Narcist weet zéker dat hij/zij altijd gelijk heeft, en zijn/haar visie de enige juiste is. Daarbij komt nog dat een narcist er altijd vanuit gaat dat als hij/zij gelijk heeft, de rest dus ongelijk heeft. En voor een narcist is het ook nog eens heel belangrijk om de anderen te overtuigen van hun eigen stomheid, nietigheid, onbetekenendheid, en zal hij/zij altijd alle middelen aanwenden om anderen hiervan te overtuigen, vaak met agressie en geweld.

the truth lies in the eyes of the beholder .......

Het niet al te kritisch kijken naar de eigen vermogens is een zeer menselijke eigenschap en is misschien wel onmisbaar voor een positief zelfbeeld. Bij normale mensen kent dit wel zijn grenzen; er is dus sprake van zelfkritiek. Misschien is een narcist zo onzeker dat hij geen zelfkritiek kan toelaten.

Narcisten hebben een vertekend beeld van de werkelijkheid en vooral hun eigen rol daarin, je zou het een soort wanen kunnen noemen maar deze benaming is vaak te sterk. Narcisme heb je in soorten en gradaties, ze hebben gemeen dat een persoon via het innerleven de omgeving naar de hand probeert te zetten, dat hoeft niet altijd op een ongunstige manier te zijn, Je hebt een vorm van narcisme waarbij de narcist een pleaser is, probeert een ander het zo sterk naar de zin te maken dat deze ander afhankelijk wordt van de narcistische pleaser, sterk claimend gedrag zie je dan ook vaak bestaan. Narcisten hebben vaak een soort blinde vlek voor het eigen falen en zoeken bevestiging die het normale overstijgt. Niet zelden ontstaat narcisme uit een (overgecompenseerd) gebrek aan zelfvertrouwen/zelfwaardering. Nu leven we allen wel wat in de waan voor onze gedachten en hebben we sociale contacten nodig om tot (her)ijking te komen. Narcisten echter lijken wel een soort diodes, ze laten alleen uitingen toe die hun ego streelt en ze zijn dan vaak minder- of ongevoelig voor (terechte) kritiek. Narcisme komt veel voor, een bepaalde politicus is er een toonbeeld van, wie zwijgt mag meepraten. De waan waarin dergelijke mensen verkeren is niet of nauwelijks te doorbreken, hun zelfbeeld zoekt slechts bevestiging en de leerbaarheid is daarom sterk verminderd.

Een te groot gevoel van eigenwaarde en een gebrek aan inlevingsvermogen, zijn daar vaak debet aan.

Omdat Narcisten een beeld van een plek of wereld hebben waar zij de ultieme rol in spelen, kijk maar naar hitler, hij wou het ultieme reik maken omdat hij zo narcistisch als wat was. Narcisten zullen hun droom ten koste van alles proberen door te voeren. Toegevoegd na 1 minuut: Narcisten zijn kompleet gestoord

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100