Kan je over autisme heen groeien?

Is het mogelijk dat je zodanig aanpast aan de wereld en je autisme camoufleert dat het een automatisme is geworden.
Je karakter veranderd hierdoor en eigenlijk niet meer niet meer overeenkomt met de criteria van autisme?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, sommige mensen die pas op op late leeftijd te horen kregen dat ze autisme hadden, hebben zich al zo aangepast, dat als ze nu een test zouden krijgen, er niet per se uit zou hoeven komen dat ze autisme hebben. Maar er zijn zoveel soorten van autisme, duidelijke en onopvallende, dat er heel veel mensen rondlopen die misschien wel autisme zouden kunnen hebben, waarvan niemand, inclusief henzelf, het doorheeft.

Je kunt er niet overheen groeien, in de zin dat het verdwijnt. Je kunt er wel mee leren leven. Je kunt je beperkingen leren herkennen en erkennen en je kunt leren wat het verschil is tussen jouw wereld en de wereld van de niet-autistische mensen. Zoals iemand zei: Ik heb nooit de behoefte iemand te zoenen bij een verjaardag, maar ik WEET nu dat mensen dat prettig vinden dus doe ik het maar gewoon, bij familie.

Uit onderzoek is toevallig gebleken dat mensen met autisme over de symptomen kunnen heen groeien. Over autisme zelf groei je nooit helemaal heen. Mensen met autisme worden naarmate ze ouder worden steeds beter in het herkennen van gezichtsuitdrukkingen. Rond hun dertigste blijken ze sociaal veel actiever te zijn dan tijdens hun jeugd. Het komt erop neer dat ze over een groot deel van de symptomen van autisme heen groeien. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW http://www.helpendehanden.nl/news/view/585/mensen-met-autisme-kunnen-over-symptomen-heengroeien.html

Er zijn zeker mogelijkheden, zie bijv. onderstaand boek (Voor de inhoud, kijk bij "Book Description"), zeer hoopvol: http://www.amazon.com/Engaging-Autism-Floortime-Approach-Communicate/dp/0738210943/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1320190429&sr=1-1 Toegevoegd na 9 minuten: Zie de eerste alinea van deze recensie voor meer - hoopvolle! - informatie: http://www.amazon.com/review/RZL9T12QMECRV/ref=cm_cr_pr_viewpnt#RZL9T12QMECRV Toegevoegd na 12 minuten: Met andere woorden, dr. Greenspan geeft aan dat er bij IEDERE persoon met autisme, ruimte is voor verbetering!

Bronnen:
Boek: Engaging Autism

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100