Is het wetenschappelijk aangetoond dat vrouwen die een langere ringvinger dan wijsvinger hebben, meer 'rationele'trekjes hebben?

Er zijn allerlei speudo-wetenschappelijke artikelen bekend waarin dit beweerd wordt, zie de link hieronder, maar is het wetenschappelijk wel echt hard te maken? Ik realiseer me dat ik met het stellen van deze vraag misschien het antwoord al wel geef, met m'n lange ringvingers ;-)

http://www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Wat-je-vingerlengte-zegt-over-je-persoonlijkheid-1.htm

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wel als je er vanuit gaat dat rationaliteit een eigenschap is die directe samenhang heeft met de hoeveelheid testosteron. Want dat is het gegeven: vrouwen met een naar verhouding langere ringvinger dan wijsvinger hebben meer testosteron. Deze verhouding, de 2D:4D ratio, is veelvuldig onderzocht en heeft soms verrassende resultaten, zie onder andere: http://en.wikipedia.org/wiki/Digit_ratio Testosteron komt voor bij mannen en vrouwen maar word vooral bij mannen in hogere hoeveelheden aangetroffen. Jij benoemt nu rationaliteit. Dat betekend eigenlijk dat je rationaliteit als een stereotypische mannelijke eigenschap ziet. Dat is in zekere zin misschien wel een waardeoordeel. Maar aan de andere kant, stereotypen bestaan vaak niet voor niets. Bij het karakteriseren van stereo-typisch mannelijk gedrag word vaak het volgende genoemd: agressief, risicovol gedrag, onafhankelijk, beslissingsvaardig, competent, beter in complexe taken, goede onderhandelingsvaardigheden, en hoger inkomen. Daaronder zou ook rationaliteit kunnen hangen maar het toepassen van rede hoeft wat mij betreft niet typisch mannelijk te zijn. Nu hou ik zelf helemaal niet zo van stereotypen, maar zoals ik al zei, ze bestaan vaak niet voor niets. Ook voor vrouwen bestaan stereo-typisch gedragingen. Zeker is dat het hormoon testosteron bij zowel mannen als vrouwen in het lichaam thuishoort, evenals oestrogenen. Dus de eigenschappen die we scharen onder het hormoon en het stereotype komen dus ook bij zowel mannen als vrouwen voor. Het 2D:4D gegeven kan ons misschien iets verraden over bepaalde eigenschappen, maar dan gaat het altijd nog over een generalisatie en kunnen er altijd nog uitzonderingen zijn.

Bronnen:
http://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=...
http://en.wikipedia.org/wiki/Digit_ratio
http://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&q=2...

Dat is net zo min aangetoond als het fabeltje,dat dames die een brede mond hebben....enz. Het enige hard te maken feit is, dat de ring om de genoemde vinger er langer over doet om op zijn plaats te geraken.

Ik snap wel hoe je op deze vraag bent gekomen :-) Onlangs in de Quest heeft er een heel artikel over in gestaan. Uit onderzoek is wat jouw link al schrijft deze eigenschappen aangetroffen bij mensen met een kortere danwel een langere ringvinger. Ook zo eentje, mocht je mijn reactie nog niet hebben gelezen bij de andere vraag, en die is wel wetenschappelijk onderzocht: Van mannen werd het 2e kootje van de ringvinger onderzocht. Degene die haartjes hadden op dit kootje en niet of minder op de andere kootjes, hadden allemaal na bloedonderzoek een hoger testosterongehalte dan degene die geen haartjes op dat kootje hadden. Maar goed, het is en blijft een onderzoek. Uitzonderingen zullen er altijd blijven.

Voor wie er interesse in heeft, er is zelfs een heel boek over geschreven: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/vingerboek/1001004006534975/index.html#product_description (Volgens dit boek zijn er inderdaad diverse interessante - en onverwachte - verbanden, maar oordeel vooral zelf). Toegevoegd na 2 dagen: Google ook eens op "Manning" en "vingerlengte". Een onderzoek dat gaat over het verband tussen autisme (dat je immers zou kunnen zien als het tegenovergestelde van empathie) en vingerlengte: http://wetenschappelijktijdschriftautisme.nl/wp-content/uploads/2010/10/200703-vingerlengteratio.pdf

Bronnen:
Het Vingerboek

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100