Hoe heet deze ondervragingstechniek?

Ik zat een aflevering te kijken van Fringe waarin de hoofdpersoon, de ondervrager, de volgende ondervragingstechniek gebruikte. Ze vroeg de ondervraagde waarom hij haar niet had verteld dat zijn collega ziek was. De ondervraagde antwoordde met: 'Wie heeft je dat verteld?'. Vervolgens zei ze: 'Jij, zonet'.

Heeft deze techniek, waarbij je dus iets veronderstelt wat je niet helemaal zeker weet aan een persoon die het wel weet om een antwoord te krijgen dat het veronderstelde bevestigt, een naam? Zoja, wat is die naam? En wie heeft deze techniek verzonnen, ontdekt of als eerst gebruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is niet echt een techniek maar heet :'suggestief verhoor" Het is een ondervraging waarbij het antwoord wordt gesuggereerd. In TV series zal het prima werken maar voor ondervragers in de praktijk wordt deze methode juist niet aanbevolen. Meestal kenmerken deze verhoormethode zich met gesloten vragen en zal de ondervraagde dit direct aanvoelen. Het is de kunst van de ondervrager om hierop in te spelen. In de praktijk zal bij een verdachte, die aardig door de wol geverfd is, de vraag beantwoord worden met: "Oh is hij ziek dan?" En dan sta je als verhoorder met de bek vol tanden. Het is een tricky verhoortechniek maar alles valt of staat met de ervaring, mensenkennis en goede interpretatie van non-verbale communicatie van de verhoorder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100