Wat is semantisch geheugen?

Ik weet dat het deel van lange termijngeheugen is maar wat doet het? Wat slaat het op?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In het semantische geheugen sla je begrippen, feiten en betekenissen op. Denk bijvoorbeeld aan jaartallen, formules, geografie, woorden in een vreemde taal, naamvallen enz. Met denkt dat dit het zwakste deel van ons geheugen is. Het groeit. Een kind van 3 heeft een kleiner semantisch geheugen dan een kind van 8. Er zit ook een einde aan. In het algemeen moet men ook "stampen" om het geleerde goed in het semantische geheugen te onthouden. En de een gaat dat beter af dan de ander!

Bronnen:
http://www.onderwijsvanmorgen.nl/meer-over...

Soms onthoud je iets aan de hand van hoe je het schrijft (Ik weet zijn naam niet meer, maar het begint met een M) en soms aan de hand vaan een betekenis. Zo had mijn zus op haar eerste schooldag een vriendinnetje gemaakt, en haar naam was "iets met een pijp, of zo" (zei ze). Bleek dat de meid in kwestie Sigrid heette, en m'n zus had alleen de link met sigaret onthouden. Een ander voorbeeld is als je mensen de opdracht geeft om goed naar een verhaal te luisteren, en het daarna zo letterlijk mogelijk terug te vertellen. Dan gebruiken mensen vaak toch andere woorden (boot in plaats van schip), dus ze hebben de betekenis van het verhaal onthouden in plaats van de letterlijke woorden.

Een voorbeeld van het semantisch geheugen is een verzameling van lijsten. Voor elk concept is er een lijst met kenmerken (features). Er wordt dan wel onderscheid gemaakt tussen twee soorten kenmerken: definiërende kenmerken, die essentieel voor het concept zijn ("een koe is een dier") en karakteristieke kenmerken, die vaak wel worden geassocieerd met het concept maar niet essentieel zijn ("een koe wordt gehouden voor de melk" - koeien kunnen slachtvee zijn). Toegevoegd na 1 minuut: Het semantisch geheugen is het geheugen voor betekenissen, begrippen en feiten.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Semantisch_geheugen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100