Heeft de maan enig effect op mensen?

Het schijnt dat kinderen vaak drukker of rustelozer zijn waarneer het volle maan is maar heeft het ook effect op volwassenen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het lijkt me dat het ook bij de kinderen een schijneffect betreft. Toegevoegd na 38 minuten: Volgens mij wordt er hier een hardnekkige mythe in stand gehouden. In de bron staat een opsomming van onderzoeken waaruit valt af te lijden dat er geen sprake is van een causaal verband tussen de maan en menselijk gedrag. Het idee daarvan stamt uit de middeleeuwen.

Bronnen:
http://faculty.washington.edu/chudler/moon.html

Ik kan alleen voor mezelf praten en ik vind de maan geweldig om te zien, ik word er blij van. Ik kijk er graag naar en zie met verwondering de maan groeien en krimpen, een machtig iets en ook zo mooi als 's avonds de hele tuin verlicht wordt door de maan. Ik word er lyrisch van :-) Toegevoegd na 1 uur: voor diegenen die het niet weten: gister was het volle maan, dus ook nu oogt het nog als volle maan :-)

Het heeft wel degelijk effect op mensen.. Het heeft ook effect op water, kijk maar naar eb en vloed.. Aangezien wij als mens ook voor een groot deel uit water bestaan heeft het dus ook effect op ons.. ;)

Jazeker, maar natuurlijk niet op àlle volwassenen. Zo is mij verteld dat er rond volle maan meer mensen in het ziekenhuis belanden en een bezoekje brengen aan de psychiater. Toegevoegd na 4 minuten: Maar ik denk dat het voor het grootse deel afhangt van jezelf. Als je er niet in gelooft, zal volle maan ook geen effect op je hebben.

Ik ken een meisje uit een opvangsituatie die met volle maan vaak wegloopt.

ik merkte het vroeger wel met uitgaan als het volle maan was is het drukker en levendiger.ik ben met de volle maan meer een avond mens dan ik normaal ben. misdaad cijfers schijnen ook een piek te laten zien met volle maan.

Op mensen die er gevoelig voor zijn of erin geloven wel. Op mij persoonlijk heeft de maan geen effect behalve dan dat ik volle maan erg mooi vind en ervan geniet. Hier een site die er iets over zegt.

Bronnen:
http://skepp.be/artikels/pseudo-wetenschap...

Ik zou zeggen, Ja. Veel van het menselijk wangedrag is de Maan verweten. Uit onderzoek is gebleken dat de criminaliteit opzienbarend stijgt rond volle maan. Het zou tevens onze emotie ontladen, die weer invloed heeft op de mens zijn gedragingen. In ziekenhuizen, mn op de 1e hulp, wordt volle maan ervaren als de drukste periode van de maand. De oude volken wisten al hoeveel energie dit mysterieuze natuurverschijnsel uitstraalt en wat voor invloed die energie heeft op het leven op aarde.

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar deze veronderstelling, en er is nooit enig bewijs gevonden. Dat staat natuurlijk los van dat het zien van (het licht van) de maan wel effect kan hebben - bij volle maan en een heldere hemel kan ik me voorstellen dat inbrekers liever een nachtje vrijnemen.

Ja dat is wel degelijk zo, aangezien ik er zelf ook last van heb. Het is heel onbewust hoor, want je hebt er zelf geen benul van aangezien je met andere dingen bezig bent. En later besef ik dat het volle maan is. Ja het is voor iedereen anders. Maar, uit ervaring weet ik van mezelf dat het effect heeft. Je kan drukker worden. Maar k zelf heb dat ik voor geen meter kan slapen en vol energie zit. Dat zou met kinderen ook wel kunnen hoor? Ja of het zou misschien kunnen dat het nieuwe tijds kinderen zijn? Ik heb zelf ook een zoontje van 3 en weet er alles van. Maar, dat is hoe ik het beleef. Ik heb toen ik een jaar of 6/7 al last van dingen zien, voelen, ruiken. Ja of zoals je het kan noemen spiritueel. Ja ik vind het lastig om het zo vorm te moeten geven, aangezien de een er wel in geloofd en de ander niet. Ik heb s' nachts meer energie dan overdag. Tja, zo heeft ieder zijn ding.

Ik denk van niet. De mens heeft aan alle bijzondere natuurverschijnselen altijd al allerlei spirituele betekenissen gegeven. Denk aan de onweer of overstromingen, hier zouden goddelijke invloeden bij betrokken zijn. Echter is dit allemaal wetenschappelijk weerlegd! De maan heeft iets mysterieus, iets buitenaards, toch lijkt het hiervoor relatief dichtbij. Ik denk dat de mensen die graag geloven in bepaalde bovenmenselijke fenomenen (die altijd al bestaan hebben) allerlei effecten kunnen noemen die de maan op ons uitoefent. Dit komt naar mijn idee niet omdat het zo is maar puur omdat ze het zelf geloven. Nu wil ik totaal niet zeggen dat deze effecten zich voordoen zonder enig effect van de maan. De maan heeft dus wel degelijk effect op mensen. Het effect van geloven. Ik denk dat de kracht van geloven zwaar is onderschat tegenwoordig. De mens is tot onmenselijke dingen in staat mits je er maar écht in gelooft. Ik denk dus dat het dit effect heeft wat de maan heeft op ons.

Nee, maar het is natuurlijk makkelijker om s nachts weg te lopen als het volle maan is. Het maanlicht heeft wel invloed op dieren, maar dan is er een logische oorzaak (leeuwen die met nieuwe maan gaan jagen, of palingen waardoor ze profiteren van de duisternis). Ook door de invloed van getijden laat de maan zich gelden, en dieren kunnen inschatten aan de hand van het maanlicht wanneer een gunstig getijde optreedt voor de voortplanting (als ze daar niet zo goed in zijn mislukt hun voortplanting en zien we ze niet meer terug). Mogelijk heeft de maan wel invloed doordat mensen geacht worden manisch te zijn bij volle maan en op die wijze aan de verwachtingen willen voldoen. In die zin is de maaninvloed dan cultureel bepaald.

Een enorm effect. Luister maar naar de grote hoeveelheid liedje die er over de maan gemaakt zijn of waar de maan in voorkomt, beginnende met Zie de maan schijnt door de bomen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100