Zijn Freuds psychologische theorieën de basis van de moderne psychologie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tot op heden zijn Freuds psychologische theorieën onderwerp van heftige discussie, zij het niet of nauwelijks meer in de academische psychologie zoals die tegenwoordig aan de Nederlandse en Belgische universiteiten wordt onderwezen. Weer anderen beschouwen hem als een belangrijke pionier, zelfs al zijn de inzichten tegenwoordig veranderd. De naam van Freud heeft in het dagelijkse taalgebruik een bekende klank; de meeste mensen kennen bijvoorbeeld de zogenaamde freudiaanse verspreking, als voorbeeld van wat Freud zelf een fehlleistung noemde. De fysiologische benadering van Freud komt vandaag de dag weer iets meer in de belangstelling, omdat sommige wetenschappers bij hersenonderzoek verschillende stoffen voor verschillende geestelijke toestanden aan het werk menen te zien. (Zie kop Kritiek)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sigmund_Freud

Ja. Veel van zijn theorieën zijn goed doordacht en geven zeker stof tot nadenken. Daarom wordt er op de dag van vandaag nog steeds gekeken naar zijn theorieën als basis voor andere theorieën.

De moderne psychologie is voornamelijk gebaseerd op het werk van Carl Jung. Jung heeft wel dingen overgenomen van Freud, maar veel van Freud was gewoon fout.

Dat zijn ze niet. Freud is wel de bekendste 'psycholoog' onder de bevolking. Dat heeft er mee te maken dat zijn ideeen nogal controversieel waren: onbewuste driften die hun oorsprong vinden in sexualiteit. De grondleggers van de experimentele psychologie waren Wilhelm Wundt en Gustav Theodor Fechner. Freud was de grondlegger van de psycho-analyse. De moderne psychologie gaat nog weinig uit van de psycho-analyse, maar bestuderen meer de sociaal-cognitieve invalshoek. Overigens was Freud helemaal geen psycholoog, maar zenuwarts (neuroloog en psychiater). Later is hem door anderen de titel psycholoog toegeschreven. Freud vond dat helemaal niets. Wundt was de eerste wetenschapper die zichzelf psycholoog noemde.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Freud
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gustav_Theodo...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Wundt

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100