hoe blijft het water van de wc op hetzelfde hoogte niveau?

het water in de wc blijft altijd even hoog staan, ookal plas je heel veel of spoel je door. hoe blijft dat zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat komt doordat er een soort zwanenhalsvorm in de wc zit. De pot en de afvoer vormen samen een soort S. Net als bij een wastafel, zit er een knik in de afvoer, zodat er altijd water blijft staan. Dit is nodig zodat er geen stank ontstaat.

In de wc-pot zit een sifon of zwanehals; het water moet eerst nog over een dammetje voor het het riool in verdwijnt. De sifon zorgt ervoor dat de stank uit het riool niet in de toiletruimte kan komen.

Het water(etc.) in de wc pot volgt een weg die eerst 10cm omlaag gaat, daarna 10cm omhoog en vervolgens een groter stuk omlaag naar het riool. Om het water over die drempel van 10cm te "duwen" is een kracht nodig. Die kracht wordt geleverd door de "waterkolom" die hoger is dan 10cm. Dat betekent dat als er meer dan 10cm water in de pot staat het water weg begint te stromen. Dat gebeurt als je doortrekt of heeeeeel veel plast. In theorie houdt het water op met weg te stromen als de 10cm weer bereikt is. In de praktijk ontstaat er door een combinatie van kracht, snelheid en vacuum een situatie waarbij al het water uit de pot gezogen wordt. Het laatste water dat in de pot druppelt (uit het reservoir) vult dit weer aan tot 10cm. Dit systeem zorgt ervoor dat het riool door een hoeveelheid water van de buitenwereld afgesloten is. Anders gaat het heel snel heel vervelend stinken. ps: de 10cm is een indicatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100