Kunnen lichtdeeltjes afbuigen onder invloed van de zwaartekracht van een hemellichaam?

Als een lichtdeeltje rakelings langs b.v. de aarde gaat, wordt deze dan door de aantrekkingskracht afgebogen, en gaat deze dan verder in een andere richting?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat gebeurt ja. Bij zwarte gaten zelfs zo erg dat alles wordt opgezogen.

Indien een hemellichaam voldoende zwaartekracht heeft is deze instaat om het licht af te buigen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwaartekrachtlens

Inderdaad, zo is dat. Dat is voor het eerst experimenteel vastgesteld tijdens een zonsverduistering in 1919. Het was een bevestiging van de eerder opgestelde algemene relativiteitstheorie. Op zich klinkt het merkwaardig dat massa-loze lichtdeeltjes (fotonen) invloed ondervinden van de zwaartekracht, maar het is een bewijs temeer van de equivalentie van massa en energie, want met een rustmassa van 0 heeft een foton (lichtdeeltje) toch een massa die correspondeert met energie volgens de formule E=m.c^2 waarin E= h.v, zodat de massa die de invloed van de zwaartekracht ondergaat gelijk is aan: m = h.v / c ^2 h=constante van Planck, v is frequentie van het licht(foton) c = lichtsnelheid

Een lichtdeeltje bevat een hoeveelheid energie. Zonnecollectoren maken hier gebruik van. Volgens Einstein is een hoeveelheid energie equivalent aan een hoeveelheid massa en zoals je weet wordt massa afgebogen in een zwaartekrachtsveld. Dit is de klassieke manier om er naar te kijken. Volgens de algemene relativiteitstheorie van Einstein beweegt een lichtdeeltje door de ruimte die door bijvoorbeeld de massa van de aarde gekromd is en volgt daarom een gekromde baan.

Ja, het is tevens ook het bewijs dat een lichtdeeltje ook echt een deeltje is en niet alleen straling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100