Zijn regendruppels uit een bui op hetzelfde moment allemaal gelijk qua grootte?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, regendruppels vormen zich uit waterdamp rond condensatie-kernen. Eenmaal gevormd gedraagt zo'n regendruppel zich nog steeds als condensatie-kern en vangt andere waterdampmoleculen in. De mate waarin dat gebeurt hangt af van de omringende dichtheid, locale windsnelheid en temperatuur. Die grootheden variëren ook in de wolk. Bovendien, in een wolk ontstaan de regendruppels niet allemaal te gelijk en groeien de regendruppels per tijdseenheid, waarin de mate van de groei weer afhankelijk is van de eerder genoemde grootheden. Derhalve zijn de regendruppels niet allemaal even groot.

Dat lijkt me onwaarschijnlijk, in een bui stijgen kleine druppeltjes eerst op tot ze zwaar genoeg zijn om de druk van de opstijgende lucht te overwinnen. Ogenschijnlijk vormt dat een soort zeef maar ik denk dat als eenmaal een grote hoeveelheid regen eenmaal naar beneden komt dat dan zowel grote als kleine druppels meekomen. Ze zullen lang niet allemaal een evenlang opwaarts traject volgen.

Regendruppels zijn verschillend van grootte, maar ze moeten wel groter zijn als 0,5 mm, Bijgaande site vertelt je er veel meer over. http://nl.wikipedia.org/wiki/Regen_(neerslag)

Nee, regendruppels zijn niet even groot. Er valt namelijk niet overal evenveel regen tegelijkertijd. Wanneer er veel neerslag in een bepaalde tijd valt dan zie je grote druppels opspatten op een glazen oppervlak (zoals het dak van veranda, of de voorruit van een auto). Wanneer het veel minder regent in die bepaalde tijd is zijn die druppels veel kleiner. Nog een voorbeeld: als het veel minder regent, is de regen veel moeilijker te zien in de lucht, dan dat het hard regent. Ik kijk toch regelmatig als ik naar buiten wil naar buiten om te kijken of het nog aan het regenen is. Dan merk je heus wel verschil in de grootte van regendruppels.

Bronnen:
mijn ervaring met regendruppels

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100