Wolken wegen "duizenden tot miljoenen kilogrammen", hoe blijft de wolk dan in de lucht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De wolk blijft in de lucht omdat de soortelijk massa (=dichtheid) van de wolk kleiner is dan de soortelijk massa van de lucht. Zie voor een definitie van soortelijk massa:

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dichtheid_(na...

Door hun volume, is dat net zo groot dan de lucht eromheen dan zweven ze, is het lager dan lossen ze op is het hoger dan regent het...

Op dezelfde manier als alle boomstammen ter wereld blijven drijven op water, ongeacht hun totale gewicht.

Een wolk is geen vaste vorm. Het is een nevel, net als mist op de grond. Op gebouwd uit miljoenen fijne druppeltjes water, en stof. Als de druppels en stof elkaar aanraken krijg je grotere druppels en, tot ze zo zwaar genoeg zijn om uit de lucht te vallen. De wolk blijft dus in de lucht omdat de wolk een mengsel is van lucht en water.

wolken bestaat uit waterdeeltjes. Als deze deeltjes kleiner dan een aantal micrometer (volgens mij kleiner dan 50) zijn ze licht genoeg om te kunnen zweven. Eigenlijk drijven de waterdeeltjes dus op lucht zoals ijsklontjes drijven op water. Het maakt dus niet uit hoe groot of zwaar een wolk in totaal is, het gaat erom dat de losse waterdeeltjes klein genoeg zijn.

De "lucht" of atmosfeer weegt ook miljoenen kilo's, hoe blijft dat in de lucht? Wat wel waar is, is dat door spanning in de lucht wolken iets zwaarder kunnen zijn. Bij een ontlading van die lucht (bliksem!) valt de spanning weg en valt al het water uit de wolk, een wolkbreuk. Dit gebeurt dus als het bliksemt en daarna meteen begint te regenen. Dan was de reden dat die regen in de lucht bleef kennelijk de elektrische spanning in de atmosfeer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100