Wie heeft die zon aangestoken? En hoe kan het zijn dat de zon brand, terwijl er geen zuurstof in de ruimte is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Wie" is in deze een incorrecte vraag. De zon brand niet, de zon doet aan kernfusie. Hier is geen zuurstof voor nodig. De zon doet aan kernfusie, omdat de zwaartekracht er zo sterk is dat de normaal afstotende krachten tussen verschillende atomen worden overwonnen. De materie wordt - bij wijze van spreken - zo dicht in elkaar gepropt, dat de lichtere elementen zich samenvoegen en zwaardere elementen vormen (Waterstof naar Helium, etc.). Protonen worden bij wijze van spreken aan elkaar geplakt. Hierbij komt ontzettend veel energie vrij, dat wij waarnemen in licht en warmte. Dit is een proces dat geheel in gang is gezet door de aanwezigheid van massa, de aantrekkingskrachten van de zwaartekracht, en de natuurkundige eigenschappen van materie. Er is geen "wie" nodig om het hele proces op gang te zetten, en we kunnen het ontstaan van nieuwe sterren ook volgen in stervormingsgebieden - ook daar is geen teken van een "wie".

God.

De zon brand niet. In de zon vind fusie plaats en dat is een ander chemisch process. Eigenlijk kun je dus niet spreken van "aan steken " van de zon! :-))

De zon is het zelfde als alle sterren in de hemel. Het enigste verschil is alleen dat de zon een ster is die het dichtst bij de aarde is. Het ontstaan van sterren Sterren worden gevormd uit gaswolken die zich voornamelijk in de spiraalarmen van sterrenstelsels bevinden. Een bekend voorbeeld is de Orionnevel, waarin sterren met leeftijden tussen de 500 000 en 2 miljoen jaar (0,01–0,04% van de leeftijd van de Zon (de leeftijd van het zonnestelsel is aan de hand van meteorieten bepaald op ongeveer 4,5 miljard jaar)) worden gevonden en waar de stervorming nog steeds aan de gang is. Als zo'n gaswolk samentrekt ontstaan lokale verdichtingen. In zo'n verdichting stijgt de temperatuur, totdat de temperatuur en druk in het centrum voldoende hoog zijn om kernfusie te laten plaatsvinden. Waterstofkernen worden gefuseerd tot heliumkernen en hierbij komt genoeg energie vrij om de het gas te laten stralen. De verdichting is nu in evenwicht en trekt niet langer samen: er is een ster gevormd. Sterren waarin de energieproductie wordt verzorgd door waterstoffusie in de kern worden hoofdreekssterren genoemd. Het verhaal van hoe onstaan sterren kan je verder lezen bij de bron Deze link geeft ook veel uitleg; http://wetenschap.infonu.nl/sterrenkunde/569-hoe-ontstaat-een-ster.html

De zon is een ster en deze brandt niet middels een reactie met zuurstof maar door kernfusie. De zon is een bal waterstof. Door de enorme zwaartekracht drukt hij alle atomen waterstof zo samen dat deze moleculen te dicht bij elkaar komen te staan en geforceerd worden samen te smelten. (kernfusie)Zo wordt waterstof omgezet in helium en bij die reactie komt warmte en licht vrij. Dat licht kan er duizenden jaren over doen om vanuit het binnenste van de zon het oppervlak te bereiken en reist dan, als het is ontsnapt met een snelheid van 300.00km per seconde om na acht minuten op jouw gezicht terecht te komen aan het strand. De zon is 5 miljard jaar oud en ontstaan uit gas dat samenklonterde tot een bal en vanzelf ging schijnen. Recentelijk is een ster ontdekt die 120 keer groter is dan onze zon. Hier op de foto te zien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100