Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe heet het profiel, vergelijkbaar met Natuur&Techniek, in Frankrijk?

Ik weet niet of er echt een naam voor is, maar ik heb wel een soort benaming hiervoor nodig.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
2.8K
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Ik heb 5 jaar in Frankrijk gewoond, enigste probleem is dat ik niet zo bekend ben met de Nederlandse benamingen. Kan je mij misschien vluchtig uitleggen wat voor richting Natuur en Techniek inhoudt ?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Twee mogelijkheden:

1. Ik vermoed dat je het over de opleiding Natuur & Techniek hebt in UGent (Universiteit Gent).

Dan kun je binnen België ook kijken naar de Waalse topuniversiteit UCL op http://www.uclouvain.be/programme-bacheliers-2013.html in het aanbod.

Ik denk dat de tegenhanger op dit moment voor academiejaar 2013-2014 dan de opleiding "Bachelier en sciences de l'ingénieur, orientation bioingénieur - BIR1BA" is.

2. Als je het over het vroegere tijdschrift Natuur & Techniek hebt (dat dan Natuurwetenschappen en Techniek werd en nu gewoon NWT noemt), dan is het antwoord anders natuurlijk.

Begin 2013 werd dit eigenlijk de tegenhanger van het Engelstalige New Scientist (daarvoor had het meer een eigen stijl en inhoud). Een verarming voor de Nederlandse natuurwetenschappers en technieken dus in zekere zin. Toch werd de redactie van NWT Magazine grootdeels overgenomen door de nieuwe uitgever Veen Media en men zou er toch extra aandacht in willen besteden aan Belgisch en Nederlands onderzoek.

De originele website is dus in het Engels te vinden op http://www.newscientist.com/.

Op de Franse Wiki (link http://fr.wikipedia.org/wiki/New_Scientist) staat niet direct een Franse tegenhanger.

Maar er bestaat wel een hele grote Franse technische uitgever van heel wat tijdschriften en met een minstens even lang historiek: http://fr.wikipedia.org/wiki/Nature_Publishing_Group

Laat me weten of je bijkomende info nodig hebt daarover.

VAN BELLE Jean Marc
(6 jaar bestuurslid Vlaamse JournalistenVereniging)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
In de vraag is vermeld 'Profiel'. Dit is de benaming in het Nl. voortgezet onderwijs voor een selectie aan vakken waarin de scholier zich wil 'specialiseren'.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Dank je, dit wist ik niet. Steeds verrast het me weer hoe een schijnbaar eenvoudig begrip zo'n massa aan verscheidene interpretaties kan bevatten. Voortgezet onderwijs heet in België Secundair Onderwijs, maar nog steeds spreken de mensen hier van Miiddelbaar onderwijs (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Middelbaar_onderwijs maar daar staat GEEN link naar het Franse systeem, wel naar het Nederlandse systeem - overigens veel beter uitgelegd, en naar het Germaanse maar ook Russische systeem Realschule). Het Franse schoolsysteem vind je op http://fr.wikipedia.org/wiki/Syst%C3%A8me_scolaire_fran%C3%A7ais dat je via link kunt kopiëren in de vertaalbrowser http://google.be/translate van Frans naar Nederlands (valt redelijk mee voor een computervertaling). Je moet vooral naar de rubriek voor het Franse systeem daar, en het is van mijn oudste hoogbegaafde broer Jean Paul (geboren 29/07/1961, ps: ik heb 7 broers en 3 zussen, allen slimmer dan mij) geleden dat ook in België dit systeem van omgekeerde nummering nog van toepassing was: Hoewel de eerste van zijn klas, ging hij van de 'vierdes' naar de 'vierdes' en ik leg het even uit: De nummering was toen nog van 6des, 5des, 4des (dan keuze), 3des, 2des, 1stes. Dit draaide men logisch om van 1stes naar 6des toen hij in de 3des zat en zo van de vroegere vierdes naar de nieuwe vierdes ging. Intussen werd hier het schoolsysteem verder omgevormd van 2 'delen' van 3 jaren naar 3 'graden' van 2 jaar, maar intern is men al wat teruggekeerd naar het oude systeem. Voor alle detail uitleg en verder antwoord op de vraag naar het zuiver Franse systeem, geeft de Franse statistieksite http://www.insee.fr/fr/themes/tableau.asp?reg_id=0&ref_id=NATTEF07232 je al een goed idee over de structuur. Daar zul je merken dat je vooral de rubriek 'CAP' en 'BEP' nodig hebt om op de Franse google verder te surfen. De beste tekening ervan, vond ik op http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Enseign_France_-_Secondaire_-_2009.png met uitleg. Dank je, daar ik meer en meer internationaal georiënteerd raak en dat nog 20 jaren wil doen, ben ik heel dankbaar voor je correctie!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding