waarom brand hooi als het in contacgt komt met water ?

Ik heb vaak gehoord dat hooi met water kan gaan smeulen en fikken. Mijn oom die boer is zorgt er dan ook altijd voor dat het hooi van het land wordt gehaald als er regen op komst is.

weten jullie waarom dit gebeurd, ik vind het namelijk nogal een rare combinatie voor vuur.

Weet jij het antwoord?

/2500

Hooi gaat niet branden als het er op regent. Wat wel gebeurt, is dat het hooi, als het nat wordt, en vochtig het pak in gaat, kan gaan 'broeien'. Hiermee wordt dan bedoeld dat het gaat verrotten (fermenteren). Daarbij komt warmte vrij. Dit kan zó heet worden, dat het hooit gaat branden. De reden dat je oom het hooi van het land haalt voordat het gaat regenen, is dat hij het droog op stal wil hebben om het verrotten (en het broeien) te voorkomen! Dat bij verrotting warmte vrijkomt, kun je zelf ook voelen als je je afval scheidt: de groene bak kan echt warm worden van het verrotten wat er in plaatsvindt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hooibroei

Het is zelfs zo dat het gras eerst goed droog moet zijn voordat je het vervoert of opslaat in een hooiberg. Het komt vaak voor dat nog niet volledig gedroogd gras tijdens het vervoer op de hooiwagen al in de fik vliegt omdat de HOOIBROEI dan nog eens extra versterkt wordt door de wind (dus zuurstof). daarom wordt gras na het maaien eerst een aantal keren omgehusselt met een speciale machine.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100